U trendu

Nectar predstavio održivi razvoj i najavio biljnu ambalažu

BEOGRAD – Nectar grupa, regionalni lider u pravljenju sokova i preradi voća, prva u regionu će preći na ambalažu biljnog porekla, najavio je danas direktor Nectar grupe Mihailo Janković na predstavljanju izveštaja o održivom razvoju.

U strateškom opredeljenju da održivo posluje i razvija se Nečtar grupa najavila je i ulaganja od sedam miliona evra u proizvodnju zelene energije.

Za 21 godinu postojanja Nectar je napredovao u smislu prometa i poslovnih parametara ali se sve vreme ponašamo odgovorno, rekao je Janković i dodao da Nectar izveštaj o održivom razvoju podnosi javnosti iako nema tu obavezu.

„Sa ulogom lidera ide i odgovorno ponašanje i mi želimo da budemo primer drugima i da demostriramo kako smo to mi odgovorni prema zaposlenima, vlasnicima, partnerima, potrošačima i zajednici u kojoj živimo“, rekao je on.

Nectar je identifikovao da kao kompanija najveći doprinos može da napravi u oblastima ulaganja u ljude, društvo, lanac vrednosti i ambalažu.

U višem menadžmentu Nectara je 46 odsto žena, 63 odsto zaposlenih su roditelji, a kompanija je osnovala fondaciju „Nije svejedno“ da bi na struktuiran i transparentan način dali doprinos razvoju društva i podržali projekte koji doprinose aktivnom načinu života.

Za proizvode Nectara 84 procenta ambalaže je reciklabilno, rečeno je danas, a planira se da u narednih 10 godina PET to PET model recikliranja iz Slovenije proširi u ceo regiona.

Nectar je najavio i dalje unapređenje portfolija i razvijanje proizvoda sa dodatom vrednošću za zdravlje i balans organizma tzv wellbeing proizvode sa sada dostignutih 12 procenata ukupnog prometa.

„Sve ovo radimo jer nam nije svejedno da li održivo poslujemo i kakvo društvo ostavljamo budućim generacijama“, rekao je direktor Janković.

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zadužena za demografiju i populacionu politiku, rekla je da su rezultati Nectara iz Izveštaja o održivom razvoju primeri dobre prakse.

„Nectarovi rezultati koji su predstavljeni danas u Izveštaju o održivom poslovanju su pravi primeri dobre prakse i u skladu su sa merama koje smo na nivou Vlade RS doneli, i verujemo da će se i drugi privredni subjekti uključiti u ovu mrežu aktivnosti u kojima kompanija Nectar već prednjači“, rekla je Đukić Dejanović, koja je i predsednica Međuresorne radne grupe za sprovođenje Agende UN-a za održivi razvoj do 2030. godine.

Ona je kazala da je posle makroekonomske stabilnosti i povećanih investicija život počeo zaista da se menja i dodala da sve veći broj mladih ljudi vidi perspektivu u Srbiji.

Direktor sektora Privredne komore Srbije za strateške analize Mihailo Vesković, rekao je da su ovakvih rezultati predstavljeni u Izveštaju promovisanje stvarnih vrednosti i da je važno za sve da se takva praksa prelije i na druge kompanije u Srbiji.

„Nectar grupa ovim izveštajem, dosadašnjim i najavom novih investicija u održivo poslovanje potvrđuje da nije samo jedan od naših najuspešnijih poslovnih sistema i lider u svom biznisu u regionu, nego i odgovorna kompanija koja brine o svojim zaposlenima i njihovim porodicama, farmerima, poslovnim partnerima, potrošačima, zajednici i životnoj sredini“, rekao je on.

Dodao je da je u Srbiji prošle godine samo 20 kompanija podnelo Izveštaj o održivom poslovanju i izneo očekivanje da će takvih izveštaja na kraju ove godine biti oko 200.

Nectar grupa će na pakovanje biljnog porekla preći u saradnji sa Tetra Pakom, čija je marketing menadžerka za Jugoistočnu Evropu Dušica Bojić rekla da će to biti pakovanja koja su 84 procenta biljnog porekla na bazi šećerne trske, i sa 18 procenata smanjenom emisijom ugljen dioksida (CO2) u odnosu na standardna pakovanja.

Ulaganja u održivi razvoj Nectar najavljuje i preko unapređenja energetske efikasnosti i ulaganje od preko sedam miliona evra u održive izvore energije preko korišćenja organskog otpada za proizvodnju ‘zelene energije’ u Bačkoj Palanci i Vladičinom Hanu.

Kroz partnerstvo sa lokalnim samoupravama Nectar grupa će raditi na unapređenju modela prikupljanja reciklažnog otpada, na poboljšanju efikasnosti korišćenja voda i uvođenja sistema za prečišćavanja otpadnih voda, najavljeno je na skupu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.