U trendu

Nedimović: Ima problema zbog suše, ali biće dovoljno poljoprivrednih proizvoda

Ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da u Srbiji postoji problem zbog suše, posebno na poljima kukuruza i soje, ali da će biti dovoljno poljoprivrednih proizvoda za srpsko tržište i za izvoz.

On je za RTS rekao da će do kraja avgusta pratiti stanje i utvrditi kolika je šteta, ali je dodao da suša ove godine nije kao što je bila 2012. godine, kada je bila ekstremna.

„Na pojedinim područjima imamo ugrožene kulture, a cilj nam je da poljoprivredni proizvodi budu apsolutno zaštićeni“, rekao je Nedimović navodeći da se priprema set mera koje će se sprovesti kada bude bilo utvrdjeno kolika je šteta od suše.

Govoreći o zaraženim jajima koja su se prodavala u Evropi Nedimović je rekao da ih na srpskom tržištu nije bilo i da gradjani mogu da budu mirni.

„Naša veterinarska inspekcija uredno vodi evidenciju, sve je pod kontrolom i srpski prostor je apsolutno zaštićen“, rekao je Nedimovć.

Upitan o merama protiv Hrvatske zbog povećanja taksi na uvoz voća i povrća on je rekao da je Srbija morala da reaguje.

„Evidentno da je ovo bila ishitrena reakcije ministarstva poljoprivrede Hrvatske. Srbija je morala ovako da reaguje i dali smo sve od sebe da zaštitimo naše interese i naše povrtare“, rekao je ministar i dodao da je ipak sve vraćeno na režim koji je važio do 15. jula.

On je kazao da razume nezadovoljstvo hrvatskih poljoprivrednika, ali da protekcionističke mere nisu dozvoljene.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.