U trendu

Nedimović: Laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka počinje da radi u aprilu

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović rekao je danas da će laboratorija za kontrolu mleka početi da radi od marta-aprila iduće godine i od tada će se mleko plaćati po kvalitetu.

On je istakao da će država i naredne godine pomagati sektor mlekarstva i da će oni koji imaju najkvalitetnije mleko i ambiciju da razvijaju taj sektor imati prioroitet.

„Naredne godine će za nabavku opreme i finansijsku podršku poljoprivrednim proizvodjačima biti izdvojeno 1,15 milijardi dinara što je duplo više nego ove godine“, rekao je Nedimović na konferenciji za štampu o investicijama kompanije Imlek.

Generalni direktor Imleka Ilija Šetka istakao je da je ta kompanija od 30 miliona evra investicija 24 uložila u Srbiji, a šest u regionu.

„Investirali smo u podršku farmerima, inovacije i unapredjenje proizvodnje i razvijanje novih proizvoda. Proširili smo kapacitete, povećali efikasnost i nabavili najsavremeniju opremu za kontrolu kvaliteta sirovog mleka i gotovih proizvoda“, rekao je Šetka.

On je dodao da je Imlek, zahvaljujući uvodjenju prelevmana (carinske zaštite), očuvao proizvodnju i farmerima isplaćivao prosečnu cenu mleka od 30 centi po litru kada je ona na evropskom tržištu u proseku bila oko 20 centi.

„Otkupili smo 30.000 tona mleka u trenutku kada nam nije trebalo i preradili ga u mleko u prahu da bi pomogli farmerima da očuvaju proizvodnju. Na ime pozajmica farmerima smo dali tri miliona evra“, rekao je Šetka.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar