najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nedostaje 15.000 stručnjaka u IT sektoru

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić izjavila je da u ovom trenutku u Srbiji u IT sektoru nedostaje 15.000 stručnjaka, i da bi toliko stručnjaka moglo da bude odmah zaposleno.

„Duboko verujem da IT sektor može da bude okosnica razvoja Srbije. U ovom trenutku u IT sektoru fali 15.000 stručnjaka, mislim da bismo toliko mogli odmah da zaposlimo. U tom smislu, mislim da će biti ključ obrazovanje ljudi, širenje kapaciteta. Tu ću dosta sarađivati sa ministrom prosvete“, rekla je Brnabić u intervjuu za „Blic“, na podsećanje lista da je premijer Aleksandar Vučić rekao da će ona biti na čelu ministarskog tima koji će se baviti IT sektorom.

Na pitanje beogradskog dnevnika, kako planira da unapredi rad zaposlenih, Brnabić je istakla da su obuke ključ.

„Na tome ćemo raditi, kao i na pokretanju akademije za javnu upravu, koja će biti nacionalna akademija za obuku službenika u javnoj upravi, a cilj koji je premijer postavio je da ona bude formirana do sredine ovog mandata“, kaže ministarka Brnabić.

Govoreći o dodatnim zapošljavanjima, ona je napomenula da su to prevashodno inspektori kojih nema dovoljno i Uprava za agrarna planiranja.

„Da imamo veći broj inspektora, brže bismo sankcionisali subjekte koji nelegalno posluju i varaju građane…Drugo mesto gde nema dovoljno saposlenih je Uprava za agrarna planiranja. Bili su konkursi, ali nemamo dovoljno ljudi i ministar Nedimović i ja smo već razgovarali o tome“, dodaje Brnabić.

Ona se kratko osvrnula i na spekulacije da joj je mesto u Vladi ponuđeno zbog istupa u aferi „prisluškivanje“, ocenjujući da su takvi komentari maliciozni i da treba biti oprezan sa takvim ocenama.

„Bićemo u situaciji da niko stručan neće prihvatiti da bude ministar iz straha od provlačenja po medijima i projektovanih afera“, rekla je Ana Brnabić.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Resavac

    Pošto se magična brojka od navodno 15000 u periodičnim intervalima već nekoliko puta pojavljuje u medijima, da li to znači da u zemlji Srbiji (pod šljivama) nema dovoljno obrazovanih IT stručnjaka? Ako se manemo se baratanja opštim terminima tipa “ IT stručnjaka “, treba tačno precizirati “ gde, šta, koliko kojih profila “. Da krenemo od GDE? U državnoj upravi, javnim preduzećima, privatnim firmama i slično? Dobro, možda će ministar prosvete to bolje znati, a možda i Nacionalna služba za zapošljavanje. Hajde da prvo napravimo presek trenutnog stanja: 1. Koliko ima nezaposlenih “ IT stručnjaka “ na birou. 2. Na državnim i privatnim tehničkim fakultetima i srednjim školama u Srbiji godišnje diplomira nekoliko hiljada informatičara. 3. Povh toga, bar nekoliko stotina, ako ne i više, ih godišnje dobije i stručne Microsoftove sertifikate po licenciranim privatnim firmama tipa CET , Comtrade i sl. 4. Stoga, prvo objavite javne i transparentne konkurse u dnevnim novinama u Srbiji, u regiji, a i šire, pa ćete videti sa koliko kvalifikovanih IT stručnjaka raspolažete. Ako je to makar i 1000, prvo njih zaposlite čime ćete smanjiti brojku na 14000 nedostajućih, pa za te ponovite konkurse … pa tek onda krenite u rešenja tipa “… ključ obrazovanje ljudi, širenje kapaciteta “. 5. I na kraju, misliti nije isto što i prepisivati.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike