U trendu

Negre: Trenutne nesuglasice ne smeju da utiču na važnu infrastrukturu

BEC – Direktorka kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre istakla je da su za prvu deonicu autoputa „Mira“, Beograd-Priština, već odobrena sredstva i da se nada skorijem potpisivanju ugovora.

Trenutne nesuglasice ne smeju da utiču na takav infrastrukturni projekat, koji treba da služi generacijama koje dolaze, smatra ona.

Negre je, u izjavi Tanjugu, na marginama skupa Mreže za razvoj poslovanja Jugoistočne Evrope (SEEBDN) u Beču, objasnila da je odobreno finansiranje prve deonice od Niša do Pločnika, u dužini od oko 35 kilometara.

„Mi smo sada u fazi razgovora sa partnerima u Srbiji, kako bi se postigao dogovor oko kranjih uslova finansiranja i nacrta finansijskog ugovora. Projekat se priprema već neko vreme. Prethode studije izvodljivosti su završene, kao i studija uticaja na životnu sredinu. Glavni projekat je u pripremi, koji treba da služi kao osnova za građevinsku dozvolu“, rekla je Negre.

Paralelno sa finansiranjem, koje treba da bude dostupno, treba i da se završe pripremne radnje na projektu, da bi uopšte došlo do investicije, ukazala je ona.

Negre je rekla da je EIB vodeća finansijska institucija za pripremu I nadgledanje pripreme projekta i da se nada da će pripremne radnje biti završene u toku ove godine, kako bi izgradnja prve deonice mogla da krene krajem ili početkom iduće godine.

„Naše finansiranje je odobreno i mislimo da će u skorijem periodu biti potpisano“, podvukla je ona i dodala da je planirano i finansiranje i iz drugih fondova, kao što je onaj za Zapadni Balkan, gde su za taj projekat predviđena bespovratna sredstva u visini od 40 miliona evra.

„Mislim da je dosta toga već urađeno. U prvoj fazi projekta smo završili procenu opravdanosti tehničkih i ekonomskih standarda. Nadamo se da na osnovu pripreme projekta, koja je bila ozbiljna i dugotrajna, implementacija biti jednostavnija, sa manje problema, jer znamo kolliko je važno da se taj prethodni deo uradi kvaliletno i dobro da bi onda bilo manje problema u samoj realizaciji“, objasnila je.

Negre je rekla da je je planirano da se prva deonica realizuje u naredne tri do četiri godine i da je ona veoma bitna za razvoj juga Srbije.

“To je region Srbije u kome nema trenutno autoputa. Protok saobraćaja je takav da opravdava da se proširi put koji postoji. Prokuplje je grad kroz koji prolaze sva teretna vozila u ovom momentu i to negativno utiče na životnu sredinu, te su građani izloženi zagađenju vazduha. Mislimo da će se izgradnjom obilaznice, koja je prevdidejena izgradnjom prve deonice, grad biti rasterećen teretnog saobraćaja », istakla je ona.

Kada se cela saobraćajnica od Beograda do prištine izgradi u pespektivi, ona će, prema njenim rečima, Srbiji otvoriti put ka još jednoj luci – Draču, u Albaniji.

Na taj način Srbija će dobiti još jedan izlaz na more, što je sa ekonomskog stanovišta veoma bitno, naglasila je Negre.

„Naravno da dnevna politika ima uticaja na odnose u regionu, ali velilki strukturni projekti prevazilaze uticaj dnevne politike, jer zaista imaju viziju za razvoj regiona u narendih 30 ili 40 godina. Ne treba zaboraviti da u tom smislu donekle treba razmišljati“, podvukla je, ističući širi značaj budućeg autoputa.

Podsetila je da je EIB finansirao 1977.i autoput „Bratstva i jedinstva“, i da takvi projekti treba da služe generacijama koje dolaze, pa dnevne i trenutne nesuglasice ne treba da ih sprečavaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.