U trendu

Nehamer: Cilj Austrije da smanji zavisnost od ruskog gasa

BEOGRAD – Austrija izuzetno zavisi od ruskog gasa i za nas će se u budućnosti postavljati pitanje kako da se dugoročno oslobodimo zavisnosti od fosilnih goriva, kao što su nafta i gas, izjavio je danas u Beogradu austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, na zajedničkoj pres konferenciji rekao da se Austrija dugo uzda u obnovljive izvore energije, ističući da 75 odsto struje u toj zemlji potiče iz takvih izvora, a 25 odsto iz gasa.

„Tu moramo da napravimo napredak kako bi smo se oslobodili te zavisnosti, ali to ne može preko noći, to je dugoročni projekat“, rekao je Nehamer i dodao da u ovom trenutku Austrija treba da da razmišlja kratkoročno i srednjoročno o tom problemu.

Nagladio je da austrijska vlada radi na tome da obezbedi sigurnost ljudima za sledeću zimu jer je, kaže, veliki strah kod građana da će ostati bez energije.

„Takođe orijentišemo se na međunarodnom trzištu da bi dugoročno smanjili zavisnost od fosilnih goriva kao što su nafta i gas i da je dugorično smanjimo“, rekao je austeijski kancelar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar