U trendu

Nejednakost van kontrole, najimućniji za 12 odsto bogatiji

DAVOS – Nejednakost u raspodeli dohotka i bogatstva je „izvan kontrole“ i naročito šteti ženama, upozorila je danas humanitarna organizacija „Oksfam“ uoči godišnjeg okupljanja poslovnih i političkih lidera u švajcarskom zimskom odmaralištu Davosu.

Oksfam, koji već godinama nastoji da skrene pažnju javnosti na rastuću nejednakost, naveo je u izveštaju da se bogatstvo milijardera uvećalo za 12 posto prošle godine, odnosno za 2,5 milijardi dolara dnevno, dok je bogatstvo 3,8 milijardi ljudi, koji predstavljaju najsiromašniju polovinu čovečanstva, smanjeno za 11 procenata, prenosi agencija AP.

„Ovo nije neizbežno, to je neprihvatljivo“, kaže Vini Bajanjima, izvršna direktorka Oksfam internešnela u intervjuu za AP.

U izveštaju, izrađenom na osnovu podataka iz godišnje liste milijardera „Kredi Svisa“, Oksfam navodi da se broj milijardera skoro udvostručio od finansijske krize pre deset godina, dok su poreske stope za bogate i za korporacije pale na najniži nivo u poslednjih nekoliko decenija.

„Dok korporacije i super-bogati uživaju u niskim računima za porez, milionima devojčica se uskraćuje pristojno obrazovanje, a žene umiru zbog nedostatka pristupa zdravstvenoj zaštiti“, rekla je Bajanjima.

Iz tog razloga se Oksfam zalaže za uvođenje pravednijeg poreskog sistema, koji bi, kako ocenjuje ta organizacija, pomogao rešavanju mnogih svetskih boljki.

Kada bi jedan odsto najbogatijih pripadnika svetske populacije platilo samo 0,5 odsto ekstra poreza na svoje bogatstvo, prikupila bi se sredstva koja premašuju troškove školovanja 262 miliona dece i obezbeđivanja zdravstvene zaštite za 3,3 miliona ljudi, ocenjuje Oksfam.

Takođe je predloženo da vlade ponovo razmotre poreze na bogatstvo, kao što su porez na nasleđe ili imovinu, koji su smanjeni ili eliminisani u većem delu razvijenog sveta.

„Vlade sada moraju da naprave realan zaokret tako što će obezbediti da korporacije i bogati pojedinci plaćaju svoj deo poreza i da ulažu taj novac u besplatnu zdravstvenu zaštitu i obrazovanje“, rekla je Bajanjima.

Dodala je da će predstavnici Oksfama i ove godine učestvovati na forumu u Davosu, koji počinje sutra i trajaće do 25. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar