U trendu

Nekadašnji američki maloprodajni div Sears stavlja katanac

NJUJORK – Akcije nekadašnjeg najvećeg američkog trgovinskog lanca, Sears, stropoštale su se na berzi za 16 procenata usled medijskih informacija da je bankrot kompanije neminovan i da će u ponedeljak, 15. oktobra, podneti zahtev za likvidacijom.

„Vukovi na Volstritu očigledno smatraju da je kraj Seras Holdigsa blizu“, piše portal USA tudej.

Posrnuli maloprodajni lanac, koji se suočava sa rastućim gubicima i dospećem duga od 134 miliona dolara u ponedeljak, zabeležio je pad akcija od 16 odsto na 41 cent, na trgovanju pre zvaničnog početka rada berze u četvrtak, navodi se u tekstu.

Dan ranije cena akcija Seras-a je pala za skoro 17 posto na vest da kompanija nije uspela da postigne dogovor sa glavnim izvršnim direktorom i najvećim akcionarom Edijem Lampertom o restrukturiranju dugova i dodatnoj prodaji imovine. Lampert je vlasnik 49 odsto Sears-a.

Prema pisanju Volstrit DŽornala, glavni kreditori Sears-a, među kojima su Benk ov Amerika, Vels Fargo i Sitigrup, preferiraju plan da kompanija podnese zahtev za likvidacijom u skladu sa poglavljem sedam zakona o stečaju, nego da restrukturira poslovanje.

Poglavlje 11 iz tog zakona omogućilo bi Sears-u da smanji dug i zatvori više prodavnica kako bi preživeo kao manja, profitabilna kompanija, dodaje list.

Kompanija koja postoji 130 godina već decenijama gomila gubitke, a početkom leta je najavila zatvaranje čak 78 neprofitabilnih trgovina. Od početka ove godine, stavili su katanac na 166 prodavnica.

Sears je bio najveći trgovački lanac u Americi do 1989. godine, kada ga je prestigao Volmart (Walmart) koji i danas drži tu poziciju.

Ukupni dugovi Sears-a veći su od pet milijardi dolara.

Kompanija je u avgustu ove godine imala prodavnice na 860 lokacija, dok je pre četiri godine ta cifra bila duplo veća – 1700 prodavnica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.