Nekoliko udruženja poljoprivrednika podržalo izmene zakona

Predstavnici pet poljoprivrednih udruženja koja podržavaju predložene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ocenili su danas da su ta rešenja u interesu razvoja malih poljoprivrednih gazdinstava i da sprečavaju zloupotrebu kod zakupa državnog zemljišta.     

Na konferenciji za novinare u Beogradu oni su istakli da je protest protiv izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu “politički instruisan” i da u njemu učestvuju oni koji su do sada uzurpirali državno poljoprivredno zemljište.   

“Izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu ne odgovaraju onima koji su uzurpirali državno zemljište. Nijedan od poljoprivrednika koji su izašli na proteste ne obradjuje male površine, već su tu oni koji  su uzurpirali velike površine državnog zemljšta. Oni gube privilegije da koriste zemlju za džabe”, rekao je Zlatan Đurić, predsednik unije koja okuplja poljoprivredne proizvodjače sa područja Sremske Mitrovice i Mačvanskog okruga. 

On je istakao da je u Vojvodini više od dve trećine državnog zemljišta uzurpirano. O tom zemljištu, kako je rekao, niko ne vodi računa i ono se načinom obrade dugi niz godina uništava.

Đurić je ocenio da je u izmenama Zakona dobro to što što se predvidja da se zemljište prodaje isključivo malim poljoprivrednim gazdinstvima, ističući da nije tačna tvrdnja da se zemlja prodaje strancima i tajkunima.

Predvidjeno je da državno zemljište, do 30 odsto, bude davano na korišćenje velikim investitorima, rekli su predstavnici udruženja poljoprivrednika koji su i učestvovali u predlaganju izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ocenjujući da ti investitori mogu biti i udruženi mali poljoprivredni proizvodjači.

Predsednica Centralne asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski rekla je da je 15 porodičnih gazdinstva koja se bave proizvodnjom mleka osnovalo zadrugu kako bi se zajedno bavili tovom junadi, sa idejom da jednog dana imaju i mlekaru.

“Nadamo se da ćemo to i ostvariti i biti jedan od velikih investitora”, rekla je ona, dodajući da očekuju da će udruženi proizvodjači kao zadruga dobiti i povoljne zajmove koje daje Pokrajina.

Bugarski je rekla da asocijacija mlekara nije učestovala u izradi izmena zakona i da je protiv prodaje državnog poljoprivrednog zemljišta, ali da podržava predložene izmene i da se nada da će one dovesti do toga da se vidi ko uzurpira zemljište, a ko pošteno radi.  

Na konfrenciji za novinare učestvovali su predstavnici Banatske asocijacije poljoprivrednika “Banatski paori”, udruženja SPAS iz Kraljeva, Šabačkog udruženja odgajivača goveda, Centralne asocijacija uzgajivača goveda simentalske rase i Centralne asocijacija proizvođača mleka Vojvodine.

(Beta)

Ostavite komentar