najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Nema osnova za negativne kamatne stope na depozite

Narodna banka Srbije (NBS) danas je ocenila da je ekonomski neopravdano razmatrati bilo kakvu primenu negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima poslovnih banaka.

U saopštenju NBS je istaknuto da centralna banka ne primenjuje negativne kamatne stope u monetarnim instrumentima, pa nema osnova ni da poslovne banke razmišljaju o primeni negativnih kamatnih stopa.

“Činjenica je da u Srbiji postoje pozitivne, relativno atraktivne kamatne marže kao razlika izmedju aktivnih i pasivnih kamatnih stopa kako u dinarskom, tako i u deviznom znaku, što omogućava bankama da posluju profitabilno. U tom smislu cena koštanja izvora u odnosu na upotrebu sredstava takodje ne može biti opravdanje za razmatranje uvodjenja negativnih kamatnih stopa na depozitne poslove”, navodi se u saopštenju.

NBS je ukazala da se čak i u zemljama u kojima centralne banke u dužem vremenskom periodu vode politiku negativnih kamatnih stopa, poslovne banke maksimalno uzdržavaju od primene negativnih kamatnih stopa u depozitnim poslovima sa privredom i stanovništvom, vodeći računa o održivosti svog poslovanja.

“Primeri poslovnih banaka koje su uvele negativne kamatne stope prema klijentima u ovim zemljama su izuzetno retki i izolovani. Pri tome, primena negativnih kamatnih stopa propisana je samo u specifičnim slučajevima i to isključivo u poslovima sa velikim korporativnim klijentima za depozite iznad odredjenih vrlo visoko postavljenih vrednosti”, navela je NBS.

Centralna banka smatra da je negovanje i unapredjenje odnosa sa klijentima u depozitnim poslovima i uvećanje baze domaćih depozita od ključnog značaja za finansijsku stabilnost u Srbiji, što je, imajući u vidu karakteristike domaćeg finansijskog sistema, izraženije u odnosu na zemlje čije centralne banke primenjuju negativne kamatne stope.

Stoga, po proceni NBS, pojedine specifične pojave u medjunarodnom okruženju nikako nisu primerene i opravdane u domaćim uslovima, niti mogu služiti kao smernice za ponašanje domaćih banaka.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike