U trendu

Nemačka ministarka ekonomije: Trampovi signali zabrinjavajući

Nemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries (Brigitte Zypries) rekla je da je administracija novog američkog predsednika Donalda Trampa do sada slala „zabrinjavajuće“ signale o trgovini, prenosi današnji Bild.

Ministarka je rekla da bi politika izolacije oštetila i ekonomiju SAD i da je važno nastaviti razgovore sa Vašingtonom.

Nemačka ekonomija je najveća u EU i ova zemlja je jedan od najvećih izvoznika na svetu, pa je brinu potencijalne promene koje bi mogla uvesti nova administracija u SAD.

„Ono što smo iskusili u poslednjih 10 dana je zabrinjavajuće i uznemiravajuće. To ide u potpuno pogrešnom pravcu“, rekla je Brigite Cipries nemačkim dnevnim novinama.

Ona je navela i da neke od Trampovih najava nisu u skladu sa principima Svetske trgovinske organizacije, ali nije precizirala koje konkretno.

„Moramo da razgovaramo, razgovaramo, razgovaramo. Ona vrsta izolacije kakvu izgleda želi Donald Tramp naškodila bi svima, uključujući i američku privredu. Ni oni nemaju interes da eskaliraju“, rekla je ministarka ekonomije Nemačke.

Ona je navela da 60 procenata nemačkog izvoza odlazi u Evropu, a 10 procenata u Ameriku. Ipak, u 2015. SAD su bile najveći trgovinski partner Nemačke, sa ukupnim izvozom u Ameriku od 113,7 milijardi evra, a uvozom od 60,2 milijarde evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)