U trendu

Nemačka neće žuriti s odlukom o učešću Huaveja u gradnji 5G

BERLIN/PEKING – Nemačka vlada verovatno neće žuriti s odlukom o tome da li da dozvoli kineskoj kompaniji Huavej da gradi nemačku 5G mrežu, izjavio je jedan izvor iz vlade u Berlinu.

„Verovatno neće biti brze odluke o tome“, rekao je neimenovani izvor, a prenosi Rojters.

Huavej, najveći svetski proizvođač telekomunikacione opreme, suočava se sa pojačanim nadzorom na Zapadu, zbog navodno njegovih veza s kineskom vladom i tvrdnji da omogućava državnu špijunažu. Sjedinjene Američke Drzave su pozvale svoje saveznike da ne koriste tehnologiju ove kompanije, navodi britanska agencija.

Tender za novu generaciju 5G mobilne mreže u Nemačkoj treba da počne u drugoj polovini marta.

Ministar ekonomije Peter Altmajer je u petak rekao za Rojters da Nemačka planira da pooštri zakon o bezbednosnim standardima, koje moraju da ispune telekom operateri koji dostave ponude za učešće u izgradnji 5G mreže sledeće generacije. Dodao je da se pitanje mrežne opreme neće naći na dnevnom redu još par meseci.

S druge strane, šef Huavej Tehnolodžiza u Nemačkoj, Dennis Cuo, rekao je u intervjuu za nemački list Handelsblat, da kineska vlada nije uključena u poslovanje kompanije, i da će firma raditi na tome da bude otvorena i transparentna u raspravi o bezbednosti mobilnih mreža.

„Država nema udeo u Huaveju i ne meša se u našeg poslovanje“, naglasio je Cuo.

On je najavio da će kompanija u narednih pet godina investirati oko dve milijarde dolara u poboljšahje sigurnosti mreža.

Istovremeno, britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC) danas je emitovao intervju sa osnivačem Huaveja, Renom DŽengfejem, koji je povodom američkih nastojanja da mu kompanija završi na crnoj listi poručio da svet ne može bez Huaveja i njegove „naprednije“ tehnologije.

„SAD ne mogu da nas slome. Svet ne može da nas odbaci jer smo mi napredniji“, rekao je Ren (74).

On je takođe osudio hapšenje njegove čerke, glavne finansijske direktorke Huaveja Meng Vandžou u Kanadi, i kategorično se usprotivio zahtevu SAD-a za njeno izručenje ocenivši da je „politički motivisano“.

Meng je uhapšena u decembru u Kanadi na zahtev SAD-a zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Irana, a idućeg meseca je očekuje ročište na kojem će sud odlučivati o njenom izručenju.

„Oni su možda mislili da će ako je uhapse Huavej pasti, ali mi nismo pali. I dalje idemo napred“, kazao je Ren.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.