U trendu

Nemačke firme uložile 68,6 mlrd evra u istraživanje i razvoj

ESEN – Nemačke kompanije značajno su povećale ulaganja u razvoj i istraživanje u prošloj godini, uvećavajući i broj zaposlenih u tom segmentu, prema rezultatima studije Udruženja za obrazovanje i istraživanje iz Esena.

Investicije u istraživanje i razvoj (R&D) dostigle su 68,6 milijardi evra u 2017. godini, što je za 9,3 odsto više nego godinu dana ranije, pokazali su podaci koji su prikupljeni i obrađeni za potrebe nemačkog Ministarstva za obrazovanje i razvoj, prenosi agencija Sinhua.

Nemačke kompanije su takođe zaposlile gotovo 20.000 novih radnika na poslovima u segmentu istraživanja i razvoja, čime je njihov ukupan broj dostigao 432.000, pokazalo je istraživanje.

Snažan rast ulaganja u istraživanje i razvoj zabeležen je na univerzitetima i u državnom sektoru.

„Generalno gledano, udeo izdvajanja za razvoj i istraživanje u nemačkom bruto domaćem proizvodu za 2017. godinu trebalo bi da iznosi 3,02 procenta”, ističu autori istraživanja.

„Najnovije cifre ukazuju na snažnu saradnju preduzetnika i državnog sektora u području istraživanja i razvoja“, poručila je nemačka ministarka zadužena za istraživanja Anja Karlicek.

Istraživanje se zasniva na rezultatima ankete koja je obuhvatila 26.000 kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.