U trendu

Nemci upozoravaju: „Kinder čokoladice kancerogene“

Testovi koje je sprovelo nemačko udruženje za zaštitu potrošača „Fudvoč“ pokazali su da „kinder“ čokolade sadrže opasnu materiju koja izaziva rak.

Pored Kindera, „pozitivna“ su bila i još dva brenda dečjih čokolada. Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Ferereove proizvode: „kinder rigl“, Lindtove „fioreto nugat mins“ i Rubezahlove „sanrajs klasik čoko hepen“, zbog toga što sadrže „moguće kancerogene supstance“.

Te čokoladice u sebi navodno, imaju takozvana “aromatična mineralna ulja (MOAH)“, saopštio je Fudvoč.

“Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i alarmiraju potrošače, oni tvrde da rade sve po zakonu”, rekao je Džon Heg, predstavnik Udruženja.

Testirano je preko 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su zasićena mineralna ulja (MOAH) koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku.

Ispostavilo se da “kinder” čokoladica koja je jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najveći nivo tih mineralnih ulja.

Udruženje je navelo u svom saopštenju i da se ta supstanca prenosi u hranu preko recikliranog pakovanja koje je prethodno štampano mastilom koje u sebi ima ta ulja, prenose mediji.

Nema zvanične notifikacije o štetnosti „kinder“ čokoladica

Vlasti u Srbiji nisu dobile zvaničnu RASFF notifikaciju o zdravstvenoj neispravnosti „kinder čokoladica“, potvrđeno je u Ministarstvu poljoprivrede.

„Nadležne inspekcije preduzimaju mere kako bi se utvrdili navodi o tim proizvodima. U skladu sa tim preduzeće dalje korake“, rečeno je u ovom ministarstvu.

RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) je ogranak Evropske komisije zadužen za notifikaciju zemalja o zdravstvenoj neispravnosti proizvoda, a u ovom slučaju nije reagovala.

Na neispravnost kinder čokoladica upozorilo je nemačko udruženje za zaštitu potrošača „Fudvoč“, navodeći da njihove analize pokazuju da tri vrste „kinder“ čokolade sadrže opasnu materiju koja „možda izaziva rak“.

Udruženje je pozvalo nadležne organe da povuku iz prodaje Fererove proizvode „kinder rigl“, Lindtove „fioreto nugat mins“ i Rubezahlove „sanrajs klasik coko hepen“.

Kako su naveli u saopštenju, oni u sebi, navodno, imaju aromatična mineralna ulja (MOAH).

„Fudvoč“ navodi da je testirano više od 20 vrsta čipseva i čokoladica i pronađena su ta ulja koja prilikom razlaganja u ljudskom organizmu mogu izazvati oštećenja organa, a deca su posebno izložena riziku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.