Nemice imaju za petinu niže plate od muških sunarodnika

Žene u Nemačkoj zarađuju za oko jednu petinu manje od muškaraca, što je veća neravnoteža u primanjima od evropskog proseka, ali je taj jaz u platama manji na istoku zemlje, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Prema neprilagođenim podacima, razlika u platama između polova u Nemačkoj iznosila je lani 21 odsto, što je ipak poboljšanje za jedan procentni poen u odnosu na 2014. godinu, ali je još uvek iznad evropskog proseka od 16,5 odsto, izračunala je federalna kancelarija za statistiku, Destatis.

U proseku, Nemice su zarađivale 16,20 evra po satu pre oporezivanja, a muškarci 20,59 evra, prenosi agencija Frans pres.

To znači da je od 2006. godine, kada je gep u primanjima iznosio 23 procenta, razlika između “muških” i “ženskih” plata manje-više ostala nepromenjena.

Na bivšem komunističkom istoku zemlje, razlike u platama su mnogo manje, sa nivoom od 8,0 odsto lani u odnosu na 23 procenta na zapadu Nemačke, prema računici Destatisa.

Žene u Nemackoj češće rade na slabo plaćenim radnim mestima ili sektorima i često sa skraćenim radnim vremenom, naveli su statističari.

Ipak, stopa zaposlenih žena u Nemačkoj se menja. Dugo vremena, ona je zaostajala za stopom zaposlenih muškaraca zbog tradicionalne organizacije prodice, gde su žene uobičajeno ostajale kod kuće da se brinu o deci.

Stopa zaposlenih žena se, međutim, povećava u poslednjih nekoliko godina, iako mnoge zaposlene majke uglavnom rade poslove sa skraćenim radnim vremenom.

Prema statističkim podacima Evrostata, najmanja razlika u platama između žena i muškaraca u Evropskoj uniji je u Sloveniji, a najveća u Estoniji, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Ostavite komentar