U trendu

Neočekivani pad BDP-a Koreje u prvom tromesečju

SEUL – Ekonomija Južne Koreje neočekivano se smanjila u prvom kvartalu 2019, što je najlošiji rezultat od globalne finansijske krize, jer državna potrošnja nije uspela da podrži snažnu dinamiku rasta iz prethodnog tromesečja i jer su kompanije smanjile investicije.

Veći pad od očekivanog u sektoru memorijskih čipova pogodio je kapitalne investicije u prva tri meseca, dok je smanjenje izvoza usled američko-kineskog trgovinskog spora zbrisalo pozitivne efekte povećanja privatne potrošnje, saopštila je Banka Koreje (BOK), a prenosi Rojters.

Bruto domaći proizvod (BDP) Koreje je, prema sezonski prilagođenim podacima, opao u prvom kvartalu za 0,3 procenta u odnosu na prethodno tromesečje.

To je najgori pokazatelj od kraja 2008. godine kada je korejska privreda zabeležila pad od 3,3 odsto, i predstavlja značajno posustajanje u odnosu na rast od 1,0 odsto zabeležen u tromesečju oktobar-decembar 2018, navela je korejska centralna banka.

Nijedan od ekonomista koji su učestvovali u anketi Rojtersa nije očekivao pad korejskog BDP-a, već su u proseku prognozirali rast od 0,3 odsto.

Ovi razočaravajući podaci dolaze samo dan nakon što je vlada premijera Mun DŽae-ina objavila da izdvaja dodatna budžetska sredstva od 6,7 hiljada milijardi vona (5,9 milijardi dolara) kako bi se uhvatili u koštac sa nezapamćenim nivoom zagađenja vazduha i kako bi podstakla slab izvoz.

Kapitalne investicije su se u posmatranom tromesečnom periodu stropoštale za 10,8 odsto, najviše od 1998. godine, dok su građevinske investicije pale za 0,1 odsto, navodi se u saopštenju BOK-a.

Izvoz je potonuo u prvom kvartalu za 2,6 procenata u odnosu na isti period prošle godine, što je znatno više od pada od 1,5 odsto u prethodna tri meseca.

Privatna potrošnja je ojačala za 0,1 odsto usled rasta tražnje za trajnim potrošnim dobrima.

Četvrta najveća azijska ekonomija je od januara do kraja marta na godišnjem nivou ostvarila rast od 1,8 odsto, dok je u poslednjem kvartalu 2018. godine međugodišnji rast iznosio 3,1 procenat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar