U trendu

Neočekivani pad indeksa poslovne klime u Nemačkoj

Indeks poslovne klime u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, neočekivano je pao u avgustu jer su direktori kompanija i sadašnju situaciju i izglede za dalje ocenili kao slabije nego u julu.

Nemački ekonomski institut Ifo saopštio je danas da je njegov indeks poslovne klime u avgustu pao na 106,2 poena sa julskih 108,3. Time se taj indeks spustio na najniži nivo od decembra 2014.

Ekonomisti su inače za avgust predvidjali blagi rast tog indikatora, na 108,5 poena.

I u julu je, ubrzo po odluci Britanije da izadje iz EU, indeks poslovnog poverenja pao, ali u manjoj meri nego u avgustu.

Kako je objavio ugledni nemački institut, u avgustu je indeks poslovne klime u preradjivačkoj industriji ponovo opao i to najizraženije u hemijskoj i elektro industriji.

Indeks je u odnosu na jul pao i u maloprodaji, kao i velikoprodaji.

Medjutim, u gradjevinarstvu je indeks poslovnog poverenja ostao na rekordnom nivou. U tom sektoru kompanije trenutno stanje ocenjuju kao nešto slabije nego prethodno ali su veći optimisti kada je reč o narednim mesecima.

Indeks poslovne klime radi se na osnovu odgovora oko 7.000 firmi iz sektora preradjivačke industrije, gradjevinarstva, velikoprodaje i maloprodaje. Kompanije daju svoje ocene trenutne poslovne situacije i očekivanja za narednih šest meseci.

Zvanični podaci objavljeni ranije ovog meseca pokazali su inače da je nemačka ekonomija u drugom kvartalu ubeležila rast od 0,4 odsto u odnosu na prva tri meseca 2016, kada je rast bio 0,7 odsto.

Iako slabiji nego u prva tri meseca, rast u drugom tromesečju bio je dvostruko veći nego što su ekonomisti očekivali.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar