U trendu

Neto dobit Amerikan Ekspresa 2,28 mlrd dolara

NJUJORK – Kartičarska kuća Amerikan Ekspres ostvarila je u drugom kvartalu ove godine neto dobit od 2,28 milijardi dolara ili 2,80 dolara po akciji, nadmašivši prognoze analitičara na Vol Stritu.

Prema podacima firme za prikupljanje i analizu finansijskih podataka Refinitiv IBES, analitičari su očekivali dobit od 1,67 dolara po akciji.

U istom periodu 2020, neto profit kompanije je iznosio samo 257 miliona dolara, ili 29 centi po akciji, prenosi Rojters.

Snažnim poslovnim rezultatima Amerikan Ekspresa doprinela je povećana potrošnja korisnika platnih kartica, kao i vidan ekonomski oporavak SAD-a, koji je kompaniji omogućio da oslobodi više sredstava iz svojih rezervi za pokriće potencijalnih gubitaka po kreditnim karticama.

Izdavalac platnih kartica je naveo da je ostvario benefit u iznosu od 606 miliona dolara zbog oslobađanja 866 miliona dolara iz svojih rezervisanja za eventualne gubitke.

Kompanija je u periodu april-jun prodala 2,4 miliona novih platnih kartica, dok je plaćanje robe i usluga njenim karticama poraslo za 16 posto, na valutno prilagođenoj osnovi.

Akcije Amerikan Ekspresa su porasle za 3,0 posto na trgovanju pre otvaranja NJujorške berze.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.