U trendu

Neto dobit NIS-a 21,7 mlrd dinara za devet meseci

BEOGRAD – Naftna industrija Srbije ostvarila je za devet meseci 2018. godine neto dobit od 21,7 milijardi dinara, što je za osam odsto više nego pre godinu dana.

Rast je zabeležio i pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije), koji iznosi 42 milijarde dinara, odnosno 23 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je NIS-a.

U tekućoj godini NIS je investirao 27,3 milijarde dinara, ili za 64 procenta više od ulaganja tokom devet meseci 2017. godine.

Fokus investicija NIS-a bio je na oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, kao i na realizaciji projekta „Duboka prerada“ koji je ključan za drugu fazu modernizacije rafinerije.

Kompanija je, takođe, nastavila sa unapređenjem operativnih pokazatelja u oblasti prerade nafte i prometa naftnih derivata. Obim prerade nafte i poluproizvoda u devet meseci bio je 2,769 miliona tona, što je 6,0 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Ukupan obim prometa naftnih derivata iznosi 2,741 miliona tona, i za 10 odsto je bolji nego u uporednom periodu 2017.

NIS u 2018. godini beleži i rast izvoza naftnih derivata od čak 20 odsto u poređenju sa prethodnom godinom. U devet meseci ove godine proizvedeno je 999 hiljada uslovnih tona nafte i gasa.

Obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda za devet meseci iznose 142,3 milijarde dinara, što je 16 odsto više nego prošle godine. U avgustu je NIS isplatio akcionarima 6,95 milijardi dinara na osnovu dividende za 2017. godinu.

„Naši dobri finansijski rezultati u 2018. godini ostvareni su pre svega zahvaljujući unapređenju operativnih pokazatelja i merama za unapređenje operativne efikasnosti. Efekat ovih mera na pokazatelj EBITDA u devet meseci ove godine iznosi 3,7 milijardi dinara“, kaže Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

I u narednom periodu ostaćemo posvećeni naporima da dalje unapredimo efikasnost poslovanja NIS grupe i tako kapitalizujemo pozitivne rezultate koji su ostvareni u dosadašnjem toku godine i ispunimo ciljeve postavljene našom Strategijom razvoja, poručio je Tjurdenjev.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.