U trendu

Neto dobit Saudi Aramka pala 12 odsto na 47 mlrd dolara

RIJAD – Kompanija Saudi Aramko, vodeći svetski proizvođač nafte, saopštila je danas da je u prvoj polovini 2019. zabeležila neto dobit od 46,9 milijardi dolara, što je pad od 12 odsto u odnosu na 53,02 milijarde dolara ostvarene u istom periodu godinu ranije.

Poređenja radi, američki Epl, najprofitabilnija svetska kompanija koja kotira na berzi, zaradila je u prvih šest meseci svoje finansijske godine 31,5 milijardi dolara.

Aramko je naveo da su ukupni prihodi, uključujući druge prihode od prodaje, iznosili 163,88 milijardi dolara u prvom polugodištu u odnosu na 167,68 milijardi dolara prethodne godine, usled nižih cena nafte i smanjenja proizvodnje, prenosi Rojters.

Saudijski naftni gigant je u izveštaju o zaradi delimično pripisao smanjenje neto dobiti četvoroprocentnom padu prosečno ostvarene cene sirove nafte u prvih šest meseci u poredenju sa istim periodom 2018. godine, sa 69 na 66 dolara po barelu.

Predsednik i direktor Aramka, Amin Naser, rekao je da je kompanija nastavila sa realizacijom svoje „strategije povećanja prerade“ putem akvizicija kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.

Indijska kompanija Rilajans Indastriz (Reliance Industries) objavila je danas da će prodati 20 odsto udela u svom naftnom i hemijskom preduzeću Saudi Aramku, u okviru jedne od najvećih stranih investicija u Indiju ikada. Predsednik Rilajansa, Mukeš Ambani, rekao je da je vrednost ugovora 75 milijardi dolara, uključujući dug.

Izveštaj Aramka takođe pokazuje da je zarada saudijske kompanije pre kamata i poreza (EBIT) iznosila u prvom polugođu 92,5 milijardi dolara u odnosu na 101,3 milijardi dolara u prvoj polovini 2018.

(Tanjug)

Napišite komentar