U trendu

Netransparentan postupak prodaje Železare Smederevo

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević pozdravio je danas prodaju Železere Smederevo kineskoj kompaniji Hestil, ali je kritikovao netransparentnost postupka prodaje smederevske čeličane.

„U javnosti je saopšteno da se prodaje imovina Železare. Ako se prodaje imovina onda bi sad bio ugovor o kupoprodaji te imovine za cifru (46 miliona evra)  za koju smo čuli da je pristala kineska kompanija“, rekao je Kovačević za Radio Slobodna Evropa.

Kovačević je rekao da je sada pitanje kako će Železara nastaviti rad.

„Moralo bi biti osnovano novo preduzeće sa tom imovinom i početi da posluje ispočetka. S druge strane ostaje da ne znamo koliko su nagomilani dugovi, a to ostaje poreskim obveznicima da nadoknade jer suma od 46 miliona evra neće biti dovoljna“, kazao je Kovačević.

On je rekao i da je neizvesno kakvo će biti stanje na tržištu u budućnosti.

„Verovatno će se cene u jednom momentu i popraviti, verovatno računaju s tim da će uspešno poslovati. Ali sa druge strane ne znamo da li ćemo ugovorom ući u dalje državno ispomaganje. Što nije u skladu sa pravilima Evropske unije, ali i našim mogućnostima. Jer nastavljamo da povećavamo dug prema inostranstvu i rasipamo novac na raznu državnu pomoć – što pravi ogroman broj drugih problema“, rekao je Kovačević.

U Smederevu je danas potpisan ugovor o prodaji Železare Smederevo kompaniji Hestil za 46 miliona evra.

Kineska kompanija planira da u Železaru investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.