U trendu

Nevolje sa dajners karticama: Evo gde ih više ne primaju

Narodna banka Srbije je uočila brojne nepravilnosti u poslovanju Dajners klubu Internešenal Beograd (Diners Club International Belgrade, DCIB) i još u novembru 2016. započela neposrednu kontrolu njegovog rada, rečeno je danas u centralnoj banci.

NBS je u firmi DCIB započela i neposrednu kontrolu poslovanja te platne institucije, a posle promene vlasničke strukture, u martu ove godine, postale su vidljive i dodatne nepravilnosti i gubici koji su prikrivani netačnim finansijskim izveštajima, u čiju verodostojnost postoji sumnja, kažu iz centralne banke Srbije.

Dajners klub je, kako se dodaje, dugi niz godina poslovao isključivo kao privredno društvo u smislu Zakona o privrednim društvima bez posebnih ovlašćenja i nadzora centralne banke, koja po tadašnjim propisima nije imala pravo da kontroliše poslovanje ove kompanije.

Tek sa usvajanjem Zakona o platnim uslugama, čija primena je počela 1. oktobra 2015. godine, stvorene su pravne pretpostavke da se ova kompanija uvede u sistem nadzora odnosno kontrole zakonitosti poslovanja, što je i urađeno nakon dobijanja dozvole NBS 11. februara 2016. godine.

„…Imajući u vidu sve potencijalne rizike vezane za poslovanje Dajner kluba internešenal Beograd, NBS je nakon uspostavljanja posredne kontrole, odmah nakon dobijanja dozvole za rad, već u novembru 2016. započela i neposrednu kontrolu poslovanja te platne institucije i na osnovu prezentovane dokumentacije uočene su brojne nepravilnosti“, navodi NBS u pisanom odgovoru Tanjugu.

Ovaj postupak još nije formalno okončan i NBS nije u mogućnosti da o konkretnim nepravilnostima i merama obavesti javnost u ovom trenutku.

„NBS će i dalje preduzimanjem aktivnosti iz svoje nadležnosti, insistirati na doslednom poštovanju propisa i standarda savesnog poslovanja i nastojati da ova platna institucija i njen novi vlasnik obezbede uslove za stabilno poslovanje u interesu njenih korisnika i u skladu sa zakonom“, poručuju iz centralne banke.

Iz Dajners kluba je saopšteno u petak, 5. maja, da je nekoliko poverilaca blokiralo njen račun i da je na pojedinim prodajnim mestima korisnicima onemogućeno korišćenje dajners kartice.

Nakon zaključenja transakcije u martu 2017, kojom je Erste Card Club (EČ) stekao 100 odsto vlasništva nad kompanijom DCIB utvrđene su ozbiljne indicije da postoje značajne nepravilnosti u poslovanju, kao i službenim finansijskim izveštajima kompanije za proteklih nekoliko godina, a koje nisu bile prezentovane u postupku kupoprodaje, precizirano je tada u saopštenju.

Takođe je navedeno da su podnete krivične prijave protiv bivših čelnih ljudi te kompanije.

Prema informacijama sa terena, pojedini trgovinski lanci poput Maksija, Tempa, Šop end Go, Lili drogerija…ne primaju više dajners kartice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar