U trendu

Nevreme izazvalo velike probleme na kopu Veliki Krivelj

BOR – Nevreme sa obilnim pljuskovima koje je sinoć oko 21 sat zahvatilo Bor izazvalo je velike probleme u rudniku RTB-a Veliki Krivelj, saopštio je RTB Bor.

Rad na najnižim etažama tog površinskog kopa bio je privremeno zaustavljen zbog bujičnih potoka koji su velikom brzinom potopili elektromrežu, pa su rudarske mašine i pumpe u nekoliko navrata na kratko ostajale bez struje.

Vodosabirnik je, na sreću, prihvatio svu količinu vode, struja je dobijena, očišćeni su rudnički putevi, puštene pumpe i stabilizovan rad u jutarnjim časovima, kaže upravnik kriveljskog kopa Milan Delić.

Glavna meteorološka stanica na Crnom vrhu je izmerila istorijske padavine, s obzirom da je palo 132 litra kiše po kvadratnom metru.

Prethodni apsolutni maksimum za Bor i merenja na Crnom vrhu bio je 2014. godine, kada su padavine obuhvatile ceo Balkan i prouzrokovale poplave u Obrenovcu, a tada je na Crnom vrhu izmereno 100,7 litara kiše po kvadratnom metru.

„Morali smo da redukujemo proizvodnju sa najnižih delova kopa i mehanizaciju preventivno preselimo na sigurno. Na gornjim etažama nismo prekidali rad, ali je stepen pripravnosti u celom rudniku bio na najvišem nivou cele noći. S obzirom na to koliko je kiše palo i to za kratko vreme, mislim da smo svi zajedno uspeli da je pobedimo i postaramo se da ne nanese veliku štetu“, rekao je Delić.

U Boru će, kao i u većem delu Srbije, danas i do kraja sedmice biti umereno i potpuno oblačno, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, ali se tako obilne padavine neće ponoviti.

Kako je najavljeno, stabilizacija vremena i razvedravanje najavljuje se za nedelju popodne.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike