Nezaposlen, a vozi džip i ima stan: debelo će odsad platiti

Ispitivanje imovine pet godina unazad i višestruko uvećani porezi za one kod kojih se utvrdi nesrazmera između načina života i prihoda, neke su od novina predviđene nacrtom radne verzije, sada već desetlećima obećavanog zakona o poreklu imovine, saznaje “Blic”.

Nacrt predlaže da se imovina unakrsno ispituje, i tako se uporedi stvarno stanje stvari sa prijavljenim porezom. Međutim, tek će primena pokazati hoće li ovo biti propis od koga će se svi plašiti, ili samo još jedno slovo na papiru.

„Besni“ automobili, a cene povlašćene

Na osnovu unakrsnog ispitivanja imovine, trebalo bi da se proceni da li porez koji neko plaća odgovara njegovom stilu života, jer se nemali broj puta dešavalo da, ilustracije radi, roditelji koji, recimo, voze “besne” i skupe automobile, plaćaju povlašćenu cenu za decu u obdaništu.

Ili, kako je svojevremeno objasnio bivši premijer a danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, to je zakon da “onaj ko ima poršea, ne može državi da prijavi da živi na minimalcu od 22.000 dinara”.

Osim toga, ovo bi trebalo da bude i put da se sazna da li je nečija imovina stečena na legalan način.

6 komentara
 1. KosMos

  Pa kako ste onda napredni G. predsednice dozvolili jednom Bojovicu koji ima 48M evra duga da kupi Energoprojekt, sa kojim parama je to izveo???

 2. Milan

  Stvarno je Srbija raj za korupciju i mahinacije. Kad izglasaju ovaj smešan zakon, Mišković, Kostić, Beko, i ostala bratija napraviće pijanku do zore.

 3. boriša g.

  – Malo je „5 godina unazad“ !! To amnestira armiju kleptorkatskih tajkuna nastalih posle 5-og oktobra 2000-e. Da ne govorimo o onima koji su se obogatili tokom 90-ih, za vreme sankcija i ratova u okruženju. – Zakon o preklu imovine treba doneti kao „lex specialis“ a kao nultu godinu uzeti 1990-u ili 1992-u (formalni kraj SFRJ i nastanak SRJ).

 4. zoran

  Vlast namerno donosi prilično manjkave zakone da bi zaštitili najveće lopove!

 5. Siniša

  Samo 5 godina unazad??? NapreDNO. Nema šta.

 6. bambi

  Stvarno, a sto to do sada nije bilo vec uradjeno. Postojala je zakonska regulativa. Mozda zato da oni koji su sumnjivi ne izvrse finansijsku transformaciju kako ne bi bili uocljivi za novi zakon? Ajte ljudi, manimo se fazona i fora. I sa druge strane, odakle ljudima bogatstvo kada smo pod Titom navodno ziveli siromasno? A pazite ovaj tek fazon. Moj prijatelj koji radi mehaniku na mehanizaciji sa jedva zavrsenom osnovnom skolom ima tri puta vecu platu od zvanicno najvisih funkcija u drzavi. Muka mi je vise od kompletne demagogije koja se narodu nudi, ponovo smo zadojeni ideologijama samo sada nisu Tito, Milosevic, ….., nego neki novi klinci!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike