U trendu

Nezaposlenost u evrozoni nepromenjena, u EU pala

Nezaposlenost u evrozoni u aprilu je ostala na 10,2 odsto, što je najmanje od avgusta 2011, saopštila je danas statistička služba Evropske unije.

U odnosu na mart u evrozoni nije bilo promene u stopi nezaposlenosti, dok je Evropskoj uniji pala na 8,7 odsto s martovskih 8,8 odsto, naveo je u Eurostat.

Najveća nezaposlenost je zabeležena u Grčkoj 24,2 odsto koliko je bilo u februaru, što su poslednji zvaničnhi podaci za tu zemlju. Na drugom mestu je Španija sa 20,1 odsto u aprilu, mada je u toj zemlji dosta smanjena nezaposlenost.

Najnižu stopu nezaposlenosti u Evropskoj uniji ima Češka 4,1 odsto, Nemačka 4,2 odsto Malta 4,3 odsto. Metodologija Eurostata se razlikuje od metodologija nacionalnih službi. Nemačka statistička služba je procenila da je nezaposlenost u Nemačkoj šest odsto.

U poredjenju s prošlom godinom, stopa nezaposlenosti u aprilu je pala u 25 članica EU, dok je u Belgiji nepromenjena, a povećana je u Estoniji na 6,8 odsto i Letoniji na 9,6 odsto.

Najveće smanjenje u odnosu na april 2015. zabeleženo je na Kipru, sa 15,7 na 11,6 odsto, u Bugarskoj sa 10 na 7,1 odsto i u Španiji sa 22,7 na 20,1 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.