U trendu

Nikezić (SSP): Srbija je rastom BDP-a od 0,7 odsto u prvom kvartalu, slabija od evropskog proseka

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušana Nikezić izjavio je danas da svi hvalospevi vlasti „o virtuelnim ekonomskim uspesima“ padaju u vodu kada Eurostat objavi zvanične podatke o ekonomskom rastu, koji pokazuju da je Srbija već drugu godinu za redom na samom začelju Evrope.

„Sa rastom BDP-a od samo 0,7 odsto u prvom kvartalu 2023. godine, Srbija je slabija i od evropskog proseka i od razvijenih evropskih zemalja, poput Španije koja ima rast 3,8 odsto, Danske 2,4 odsto ili Italije sa rastom od 1,9 odsto, ali i od zemalja u regionu, poput Crne Gore koja ima rast od 6,1 odsto, Hrvatske 2,6 odsto, Rumunije 2,8 odsto, Bugarske 2,3 odsto ili Severne Makedonije sa rastom od 2,1 odsto“, ukazao je Nikezić u pisanoj izjavi.

On je ocenio da „Srbija nezadrživo tone ka recesiji“, navodeći da se to vidi iz najnovijih statističkih podataka, „po kojima je ostvaren pad prerađivačke industrije od 2,6 odsto, pad prometa u trgovini na malo od 6,1 odsto, pad kapitalnih investicija od 43 odsto, pad realnih plata od 1,5 odsto, pad kredita privredi i pad PDV-a od 5,6 odsto, uprkos inflaciji od preko 15 odsto“.

„Iako se (ministar finansija) Siniša Mali hvali kako se ne zadužujemo, već navodno štedimo, zvanični podaci njegovog ministarstva pokazuju suprotno, pošto je javni dug samo u poslednjih šest meseci porastao sa 32,6 na 35,5 milijardi evra, što znači da nas je ova vlast bukvalno svakog dana zaduživala sa dodatnih 16 miliona evra“, istakao je Nikezić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Пошаљи коментар