U trendu

Nikolić: Oporavak od inflacije i energentske krize tek od 2025.

BEOGRAD – Glavna i odgovorna urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ Radojka Nikolić izjavila je danas da se prema procenama očekuje da će oporavak od inflacije i energetske krize početi tek 2025. godine.

„Oporavak svetske ekonomije očekuje se 2025. godine. Glavni razlog su niske stope rasta uslovljene sukobom u Ukrajini čije trajanje je i dalje neizvesno. Tek za dve godine možemo očekivati svođenje inflacije na normalne okvire od 2 do 4odsto“, rekla je ona za Tanjug.

Na pitanje kakva će situacija biti ove godine, Nikolić kaže da će razvoj biti težak zbog opterećenja inflacijom i preteće recesije.

„Ova godina će bti teška godina za razvoj na globalnom nivou. Po nekim navodima biće plitke recesije koja će zahvatiti zemlje Centralne Evrope. Što se Srbije tiče predviđa se da će stopa rasta iznositi između 1,5 i 2 odsto, što je niže od uobičajenog, ali navodi da Srbija nije u opasnosti od recesije“, rekla je ona.

Komentarišući inflaciju ona navodi da je Narodna banka Srbije napravila projekcije za ovu godinu i da bi ona iznosila 11 odsto, ali će na kraju godine početi da se smanjuje.

Nikolićeva kaže da će kamatne stope rasti i u Srbiji i u Evropi.

„Što se kamata tiče, one će i dalje rasti jer je referentna kamatna stopa 5,25 odsto i povećavaće se da bi na kraju godine iznosila 6 odsto. Istovremeno Evropska centralna banka najavila je dalje povećanje Euribora u naredna tri meseca“, rekla je ona.

Odgovarajući na pitanje o prognozi ekonomskih posledica odbijanja zapadnog plana za KiM, ona kaže da je to teško predvideti.

„Teško je davati prognoze ze političke odluke. Ovde je pre svega reč o političkoj odluci sa ekonomskim posledicama“, rekla je Nikolić.

Ona navodi i da ukoliko želimo da popravimo ekonomsku situaciju moramo imati slobodniju razmenu.

„Najpovoljnije je da imamo slobodniju ekonomsku razmenu, veći priliv kapitala i jačanje domaćih investitora uz jačanje stranih“, zaključuje Nikolićeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.