U trendu

Nikolovski ponudio rešenje za spor oko uvoza brašna iz Srbije

Za Makedoniju je prihvatljivo da se kontrolne markice za brašno na malim  pakovanjima i dalje stavljaju u Srbiji, a da se na velika pakovanja to radi u Makedoniji, izjavio je danas makedonski ministar poljoprivrede Ljupčo Nikolovski.

On je rekao da je u pergovorima sa Srbijom kao prihvtatljivo rešenje ponudilo da se markice na uvozna pakovanja brašna od jedan, dva i pet kolograma stavljaju u Srbiji, a na ona od 25 i 50 kilograma da se to radi u Makedoniji, u  skladu sa novim makedonskim pravilnikom.

To je, kako je istakao Nikolovski, prihvatljivo rešenje za prevazilaženje problema sa  uvozom brašna iz Srbije.

Povodom najave srpskog ministra trgovine Rasima Ljajića da će Srbija od sutra uvesti kontramere, Nikolovski je rekao da „ne zna šta Srbija najavljuje“, ali da je u stalnom kontaktu i da se razgovori za pronalaženje rešenja nastavljaju.

„Nastala situacija sa uvozom brašna neće izazvati nedostatak brašna na makedonskom tržištu i povećanje cena“, rekao je Nikolovski.

Kako je istakao, uvoznici u zahtevu za povlačenje Pravilnika koji predvidja da markice na brašno stavljaju tek posle kotrole a pre puštanja u promet, reaguju i na to da sada mora da se poštuje deo odluke o skladištenju brašna u magacinima za uvoz.

„Postavlja se pitanje zašto postoje ti magacini, ako se tamo brašno ne skladišti i ide direktno u promet, i ako se polovina prodaje pre analize. Pa koji će gradjanin biti siguran ako kupuje brašno za koje ne postoje analize“, rekao je Nikolovski.

Makedonski ministar Ljupčo Nikolovski je najavio da će o problemu uvoza brašna iz Srbije danas razgovarati sa zamenikom premijera Makedonije za ekonomska pitanja Kočom Andjuševiom, kao i da će o tome biti reči na današnjoj sednici Vlade.

 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.