U trendu

NIN: U Srbiji inflacija najveća u regionu a plate manje samo u Makedoniji

Srbija ni po jednom od 10 ekonomskih parametara na kraju prošle godine nije bila ni medju tri najuspešnije od osam država regiona, medju kojima je pet kandidata za EU – Albanija, BiH, Crna Gora, Makedonija i Srbija i tri članice EU – Hrvatska, Bugarska i Rumunija, objavio je NIN.

Istraživanje tog nedeljnika je pokazalo da je Srbija na poslednjem mestu po inflaciji od tri odsto, a na pretposlednjem mestu je po tri kriterijuma – stopi rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,9 odsto, gde je poslednja Makedonija koja nije imala rast, zatim po prosečnoj plati od 395 evra i po tome je gora samo Makedonija sa platom od 374 evra, i po udelu unvesticija u BDP-u od 17,7 odsto, a lošija je BiH sa 17,3 odsto.

Najbolji plasman Srbije na NIN-ovoj listi, četvrta pozicija, je po osnovu smanjenja stope nezaposlenosti koja je iznosila 13,5 odsto. Manju stopu nezaposlenosti imaju samo zemlje članice EU – Rumunija, Bugarska i Hrvatska.
 
Po učešću javnog duga u BDP-u od 62,6 odsto Srbija je bila na šestoj poziciji, dok je Bugarska na prvom mestu sa učešćem od 25 odsto, a na poslednjem Hrvatska sa učešćem od 86 odsto.

Za jednu poziciju Srbija je bila bolja po visini spoljneg duga koji je 69,9 odsto BDP-a, dok BiH ima najmanji dug od 33,3 odsto BDP-a, a Hrvatska najviše – 82,3 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.