Niš: Na legalizaciju čeka više od 30.000 objekata

Na legalizaciju u Nišu čeka više od 30.000 bespravno izgradjenih objekata, pa tako svaki referent Uprave za planiranje i izgradnju treba da obradi oko 3.000 zahteva za legalizaciju, saznaje agencija Beta od načelnika te uprave Rodoljuba Mihajlovića.

“U oblasti legalizacije objekata stanje je dosta komplikovano jer se prilikom donošenja Zakona o ozakonjenju nije vodilo računa o predmetima koji su već prisutni u organima nadležnim za posupak legalizacije”, objasnio je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, Uprava za planiranje i izgradnju u Nišu radi trenutno i po zahtevima za legalizaciju koji su podneti do 29. januara 2014. godine, i po rešenjima gradjevinske inspekcije koja su doneta nakon što je novembra prošle godine donet Zakon o ozakonjenju.

“Uprava radi po tim starim zahtevima, ali je to veoma teško jer su se zahtevi združivali”, rekao je Mihajlović.

On je istakao da ima problema u postupanju gradjevinske inspekcije u skladu sa Zakonom ozakonjenju objekata jer su rešenja o uklanjaju i ozakonjenju objekata doneta bez satelitskog snimka na sajtu Ministarstva gradjevinarstva.

“Još ne znamo da li ćemo moći da prihvatimo satelitski snimak vidljiv na sajtu Republičkog geodetskog zavoda ili ćemo morati da čekamo da snimak bude vidljiv na sajtu Ministarstva gradjevinarstva, kao što Zakon predvidja”, naglasio je Mihajlović.

Uprava za planiranje i izgradnju u Nišu, dodao je Mihajlović, očekuje da će se taj problem uskoro razrešiti uz instrukcije koje će dobiti od nadležnih u Ministarstvu gradjevinarstva.

On dodaje da je Uprava dobila uveravanja da će dobiti i odredjeni broj novih službenika na poslovima legalizacije.

Za izgradnju novih objekata niška Uprava za planiranje i izgradnju primila je od početka godine 168 zahteva, a izdala je 63 gradjevinske dozvole.

Tokom prošle godine Upravi su stigla 159 zahteva, a izdala je 120 dozvola za gradnju.

(Beta)

Ostavite komentar