U trendu

Nisan demantovao da raskida savez sa Renoom

HONG KONG – Japanski Nišan Motor odbacio je danas kao netačne medijske napise da razmatra mogućnost raskida saveza s francuskim proizvođačem automobila Renoom.

„Nisan ni na koji način ne razmatra raspuštanje ovog saveza“, naveo je japanski proizvođač automobila, poručivši da je trojna alijansa Nisan-Reno-Micubiši „izvor njegove konkurentnosti“, preneo je CNN.

Saopštenje je usledilo kao odgovor na brojne medijske izveštaje objavljene poslednjih dana da je Nisan zabrinut zbog zategnutih odnosa s Renoom nakon hapšenja bivšeg šefa Karlosa Gosna i da razmatra „krizne planove“ o potencijalnom razlazu s francuskim proizvođačem automobila.

Gosn se trenutno nalazi u Libanu nakon što je prošlog meseca izveo spektakularan beg iz Japana. On je uhapšen u Tokiju u krajem 2018. godine i protiv njega je podignuta optužnica u kojoj se tereti za dugogodišnju zloupotrebu poverenja i falsifikovanje finansijskih dokumenata radi prikrivanja stvaron iznosa njegove plate i bonusa.

Gosn je u više navrata negirao te optužbe, tvrdeći da su njegovo hapšenje „naručili“ rukovodioci Nisana koji su se protivili njegovim planovima o dubljem integrisanju japanske kompanije sa Renoom. Ovaj skandal je prilično uzdrmao savez dveju kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.