U trendu

Nisan otpušta Gosna, falsifikovao finansijske izveštaje

TOKIO – Predsednik kompanije Nisan Motor, Karlos Gosn, biće razrešen sa te funkcije, nakon što je istragom utvrđeno da je falsifikovao finansijske izveštaje o svojim primanjima i bio uključen u druge “velike prekršaje”.

Japanska tv kuća NHK izvestila je da je Gosn uhapšen danas, nakon što se dobrovoljno javio na saslušanje pred tužilaštvom u Tokiju, javlja agencija AP.

Kršenje finansijskih propisa je, kako poručuju iz Nisana, utvrđeno tokom višemesečne istrage koju je pokrenuo jedan uzbunjivač, a Gosn (64) se sumnjiči i da je imovinu kompanije koristio u lične svrhe.

Saopšteno je i da Nisan pruža sve potrebne informacije tužilaštvu i da sarađuje u istrazi, kao i da se jedan deo optužbi tiče Grega Kelija, izvršnog direktora zaduženog za vođenje poslovanja.

Izvršni direktor Nisana Hiroto Sajkava planira da odboru direktora predloži razrešenje Gosna i Kelija, navodi se u saopštenju kompanije.

“Nisan se duboko izvinjava svojim akcionarima zbog pruzrokovanih briga. Nastavićemo naš rad kako bismo identifikovali probleme sa upravljanjem, i preduzeli odgovarajuće mere”, poručuju iz Nisana.

Grupacija Nisan-Reno-Micubiši je među najvećim auto-alijansama u svetu, sa prošlogodišnjom prodajom od oko deset miliona vozila.

Pre nego se priključio timu Renoa, Gosn je radio za Mišlen Severna Amerika.

Akcije francuskog Renoa su rano jutros pale za 14 odsto.

Najnovije optužbe ozbiljan su udarac za grupaciju, jer dolaze u trenutku kada Nisan i Micubiši Motor još uvek nastoje da prevaziđu skandal oko kontrole kvaliteta.

Gosn, rođen u Brazilu, koga je francuski Reno poslao da bude na čelu automobilskog saveza sa Nisanom, sproveo je dramatične refrome u japanskoj kompaniji u poslednje dve decenije spasivši je sa ivice bankrota, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.