Niskograditelji Srbije i Hrvatske vide šansu u saradnji

BEOGRAD – Ulaganja u infrastrukturu u Srbiji i Hrvatskoj su značajna pa postoji šansa za saradnju i nove poslove preduzeća iz oblasti projektovanja, nadzora, izgradnje i upravljanja putevima iz regiona Beograda i Primorsko-goranske županije, konstatovano je danas u Privrednoj komori Srbije prilikom sastanka delegacije privrednika iz regiona Beograda i Rijeke.

Privreda regiona Beograda stvara 40 odsto bruto dohotka u državi angažujući 30 odsto zaposlenih u Srbiji, konstatovala je Vidosava Džagić iz Privredne komore Beograda i dodala da je moguće ponuditi različite vidove saradanje.

„Potencijal saradnje firmi iz dve države postoji i na poslovima ovde, ali i kroz zajednički nastup na trećim tržištima“, rekla je ona.

Predstavnik Županijske gospodarske komore Zlatko Mičetić istakao je da ova organizacija ima 20.000 članova privrednih subjekata a da je po obrtu Primorsko-goranska županija 3-4 u Hrvatskoj.

„Riječki prometni pravac nedavno je predstavljen kao Južna kapija Evrope i iako je naglasak na razvoju železnice prostora za suradnju ima“, rekao je on.

Kako je objasnio povezivanje kompanija i privreda dva regiona i dve zemlje značajno je da bi svima bilo bolje a u tom procesu moraju koristiti komparativne prednosti kompanija.

„Nove investicije koje su najavljene i u Srbiji i u Hrvatskoj prilika su da bolje sarađujemo“, rekao je Mičetić.

Potencijale putne infrastrukture Srbije predstavnicima 11 hrvatskih kompanija predstavio je pomoćnik direktora Puteva Srbije Slavoljub Tubić a o cestovnoj situaciji u Hrvatskoj kolegama iz Srbije govorio je Georg Žeželj iz Županijeske komore čije je sedište u Rijeci.

Privrednici iz Hrvatske tokom dana posetili su gradilište mosta na Savi na trasi Koridora 11.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.