NJujork,Tokio veća pretnja londonskom Sitiju od EU berzi

LONDON – Britanija je umanjila danas rizik da Evropska unija posle Bregzita oduzme poslove londonskom Sitiju, ocenivši kao realne pretnje dolaze iz Njujorka, Tokija i drugih regiona.

Britanija je okončala izlazak iz EU krajem 2020. godine, ali sporazum o slobodnoj trgovini postignut s Briselom u poslednjem trenutku nije obuhvatio i slobodnu trgovinu u sferi finansijskih usluga, koje su motor britanske ekonomije.

Podaci objavljeni krajem prošle nedelje pokazuju da je Amsterdam potisnuo London kao najveći evropski centar za trgovanje akcijama nakon što je Britanija napustila jedinstveno tržište i da je preuzeo deo britanskih poslova sa finansijskim derivatima.

„Iskreno govoreći s tim u vezi, izazov Londonu kao globalnom finansijskom centru pre će doći od Tokija, Njujorka i drugih regioona a ne od evropskih finansijskih cenatra, posebno ako počnu da postavljaju barijere za trgovinu i investicije“, izjavio je danas britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab za Bi-Bi-Si (BBC).

Britaniji još nije dat status ekvialencije u regulativi o finansijskim uslugama koji podrazumeva slobodnu trgovinu, jer EU navodi da su joj potrebne informacije o namerama Britanije vezano za divergenciju od evropskih propisa. Britanija tvrdi da je dostavila sve potrebne papire, prenosi Rojters.

Rab je takođe rekao da EU rizikuje da potkopa sopstvenu konkurentnost ako podigne barijere kako bi „tu i tamo štrbnula malo poslova Sitiju“.

Vlasti EU ranije su jasno stavile do znanja da žele da se finansijska aktivnost s hartijama od vrednosti denominovanim u evrima premeste iz Londona i da izgradi sopstveno tržište kapitala pod direktnom kontrolom Brisela.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.