U trendu

Norveška gradi prvi tunel na svetu za brodove (video)

Norveška vlada dala je zeleno svetlo za izgradnju prvog u svetu tunela za brodove koji će plovidbu učiniti sigurnijom.

Izgradnjom 1,7 kilometara dugačkog tunela za brodove zapadnoj obali Norveške izbegnuće se prolaz kroz vode oko poluostrva Stada, poznate po lošim vremenskim uslova. Time će ideja stara više od veka konačno zaživeti, a plovidba biti moguća kroz celu godinu. Prema statistici, ovo područje ima godišnje oko 100 olujnih dana.

Izgradnja tunela kreće iduće godine, a o kako se velikom građevinskom poduhvatu radi najbolje govore dimenzije tunela, odnosno natkrivenog morskog kanala, kako ga opisuje voditelj projekta Terje Andreasen. Tunel će biti visok 37 metara, dok će plovni kanal biti širok 26,5 metara. Projekat predviđa konstantnu dubinu od 12 metara.

Kroz ovaj nesvakidašnji tunel dnevno će prolaziti prosečno 19 brodova, dok je maksimalni kapacitet do 100 brodova. Naime, očekuje se da će izgradnjom tunela saobraćaj sa vremenom značajno narasti. Uvešće se nove trajektne linije, a tunel će biti zanimljiv i brojnim ribarskim brodovima. Plovidba će se odvijati u dva smera, a saobraćaj će nadzirati posebna služba iz obližnjeg centra.

U intervjuu za Nju Atlas, Andreasen je rekao kako uprkos korišćenju klasičnih metoda izgradnje očekuje brojne izazove: „Od dna do vrha je 50 m, pa će se svi radovi sprovoditi u fazama. Pojedine stene nećemo odmah dići u vazduh kako bi sprečili prodor vode. Očekuje se kako ćemo iskopati oko 3 miliona tona kamenja, koji će biti transportovani na baržama.“

Na izgradnji će raditi oko 80 radnika, a tunel bi trebao da bude otvoren za najviše četiri godine. Norveška vlada je za ovaj projekat osigurala 250 miliona evra, nešto više od prvih procena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.