Nove usluge E-uprave u Srbiji iduće godine

Od iduće godine gradjanima Srbije biće dostupno najmanje sedam novih elektronskih usluga, medju kojima podnošenje zahteva za roditeljski i dečiji dodatak, najavio je danas Dušan Stojanović, direktor Direkcije Ministarstva za državnu upravu Srbije za elektronsku upravu.

On je novinarima rekao da se razmatra i uvodjenje servisa “e-opravdanje” koji će roditeljima omogućiti da najave kada dete neće doći u školu, ali o tome još nije doneta odluka.

“Takav model se primenjuje u Švedskoj i za sada razgovaramo o njegovoj primeni i kod nas”, rekao je on i napomenuo da portalu E-uprave mogu pristupiti samo punoletni gradjani, tako da nema mogućnosti zloupotrebe.

Stojanović je najavio da se planira i usluga “e-vojska” – za izdavanje potvrda o služenju vojnog roka, kao i druga faza usluge “e-vrtići” kojom će biti povezane sve lokalne samouprave.

“Gradjani će moći da preko e-uprave plate porez na imovinu, a radi se na tome i da se omogući plaćanje karticama”, rekao je on.

Dodao je da je u poslednjih 11 meseci broj naloga na e-upravi gotovo utrostručen, na više od 300.000 novih korisnika, a aktivnih korisnika je više od 530.000.

(Beta)

Ostavite komentar