U trendu

Novi aerodrom u Srbiji: Počela gradnja aerodroma u Kruševcu

Izgradnja aerodroma Rosulje, površine 40,83 hektara, ukupne vrednosti projekta 250 miliona dinara, počela je u Kruševcu. Kako se navodi na internet stranici Grada Kruševca, trebalo bi da se izgradi poletno-sletna staza sa stajankom i rulnim stazama, padobranski krug, poligon za vežbanje i infrastruktura, hangara sa pratećim sadržajem i saobraćajnica sa parking prostorom.

U ovoj godini predviđeno je 100 miliona dinara iz budžeta grada za realizaciju prve faze izgradnje aerodroma, odnosno travnate poletno-sletne staze, rulne staze i platforme stajanke sa pristupnom saobraćajnicom.

Ugovor o izvođenju radova potpisan je sa izvođačem Tehnogradnjom i izvođač je uveden u posao 15. maja ove godine.

Završetak tih radova je 70 radnih dana.

Na sajtu se ističe da je projekat izgradnje aerodroma Vlada Srbije proglasila projektom od javnog interesa, zbog čega je izvršena eksproprijacija za sve parcele.

Izgradnjom aerodroma Rosulje, Kruševac će dobiti aerodrom sa referentnom oznakom 2B, a plan je da se koristi za instrumentalno letenje, sa mogućnošću obavljanja kargo letova.

U slučaju vanrednih okolnosti, poput elementarnih nepogoda i hitnih medicinskih intervencija, postoji mogućnost upotrebe aerodroma Rosulje za brze intervencije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.