Novi rekord Dau Džonsa, Nasdak u padu

 Indeks Njujorške berze Dau Džons postigao je danas novi rekord posle pobede republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa, dok je tehnološki indeks Nasdak u padu.

Industrijski indeks Dau Džons porastao je, po provizornim podacima, za 218,87 poena i dostigao vrednost od 18.808,56 poena, što je najveća vrednost ikada dostignuta na zatvaranju, dok je Nasdak opao za 42,28 poena, odnosno 0,81 odsto, i vredi 5.208,80 poena.

Prethodno je Dau Džons rekordnu vrednost imao 11. avgusta, kada je na zatvaranju vredeo 18.613 poena.

Izbor Trampa pokrenuo je rast na Vol stritu, što je danas nastavljeno, a u porastu je i Standard end Pur 500 za 0,5 odsto.

Tokom kampanje su berze negativno reagovale na rast Trampove popularnosti, a indeksi su zabeležili strmoglav pad pošto je postalo izvesno da će pobediti, ali su se ubrzo povratile posle njegovog pomirljivog pobedničkog govora.

Analitičari ocenjuju da su berze bile zabrinute zbog Trampa budući da su njegovi ekonomski stavovi nejasni. Sada najveći rast beleže banke i finansijske kompanije sa spekulacijama da će smanjiti regulacije i podići referentne kamate, navodi agencija Asošijetid pres.

Evropske berze su danas posle rasta otišle u minus, što se poklopilo s prvobitnim padom na Vol stritu koji se kasnije oporavio. Nemački Daks je u minusu 0,2 odsto, francuski KAK-40 0,3 odsto, a britanski FTSE 100 1,2 odsto.

S druge strane, azijske berze koje su juče završile trgovanje duboko u crvenom, pre nego što je došlo do naglog skoka u SAD i Evropi, danas su nadoknadile te gubitke.

Japanski Nikei 225 je skočio za 6,7 odsto, hongkongški Hang Seng za 1,9 odsto, a južnokorejski Kospi za 2,3 odsto. Šangajski kompozitni indeks je porastao za 1,4 odsto.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike