U trendu

Novi rekord Komercijalne, zarada za Ε‘est meseci 37 mln evra

BEOGRAD – Komercijalna banka je, nakon rekordne istorijske dobiti od 71 milion evra u 2018., nastavila da niΕΎe uspehe oborivΕ‘i joΕ‘ jedan rekord u prvih Ε‘est meseci ove godine sa zaradom od 4,33 milijarde dinara, Ε‘to je blizu 37 milona evra, kaΕΎe predsednik IzvrΕ‘nog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan.

Depoziti Komercijalne banke su poslednjeg dana juna 2019. iznosili 323 milijarde dinara, Ε‘to je meΔ‘ugodiΕ‘nji rast od osam procenata, odnosno za 32 milijarde dinara, rekao je Medan u intervjuu za „Večernje novosti“.

To se, kaΕΎe, odrazilo i na kapital, koji je 30. juna iznosio 69 milijardi dinara, Ε‘to predstavlja rast od 9,0 odsto, odnosno rast od Ε‘est milijardi u odnosu na isti datum prethodne godine.

„Bez laΕΎne skromnosti moΕΎemo reΔ‡i da Komercijalna banka ostaje stub stabilnosti srpskog bankarskog sektora. Kada govorimo o bilansnoj aktivi, nju smo sa 367 milijardi iz marta 2018. godine podigli na 412 milijardi dinara. MoΕΎemo reΔ‡i da Δ‡e banka i u sedmom mesecu ostvariti dobit od nekih pet milijardi i 100 miliona dinara, kumulativno, tako da se uzlazna putanja koju smo pokrenuli 2018. uspeΕ‘no nastavlja i u 2019“, ističe Medan.

Dodaje da je pozitivan rezultat u prvih Ε‘est meseci utoliko značajniji jer je ostvaren uprkos troΕ‘kovima kojima je banka bila izloΕΎena zbog konverzije kredita zaduΕΎenih u „Ε‘vajcarcima“.

„Banka je u trenutku donoΕ‘enja posebnog zakona o ‘Ε‘vajcarcima’ u svom portfelju imala 1.081 kredit i cela konverzija je banku koΕ‘tala oko 800 miliona dinara. S jedne strane, to je za banku bio troΕ‘ak, ali sa druge strane, reΕ‘ili smo jedan veliki problem, veliki pul kredita koji su bil specifični… Mi smo bili izuzetno uspeΕ‘ni i 1.035 klijenata je izvrΕ‘ilo konverziju“, kaΕΎe Medan.

Smatra da je Zakon o konverziji koji je donela Srbija bio izuzetno fer jer su deo troőka snosile komercijalne banke, a deo država, čime su se banke, i pored troőka, oslobodile dela nenaplativih kredita u svojim portfeljima.

Što se tiče kreditne aktivnosti, Medan navodi da su na godiőnjem nivou krediti Komercijalne banke porasli sa 141 milijarde dinara na 172 milijarde na kraju jula 2019.

Meru Narodne banke Srbije o smanjenju roka otplate gotovinskih kredita ocenjuje „apsolutno logičnom“, jer se, kako objaΕ‘njava, obnavljanje keΕ‘ kredita, s jedne strane, poveΔ‡avalo po iznosu, a sa druge, poveΔ‡avala se ročnost, odnosno period otplate.

„To je bio siguran put da Δ‡e u jednom trenutku doΔ‡i do problema, tako da je mera NBS sasvim logična da se rokovi povraΔ‡aja i iznos kredita limitiraju“, kaΕΎe Medan i dodaje da Komercijalna banka po tom pitanju nije u problemu jer je u prethodnom periodu postavila neΕ‘to rigidnije limite, upravo zbog elemenata bezbednosti i upravljanja rizicima.

Na pitanje da li moΕΎe doΔ‡i do dodatnog smanjenja kamata na kredite buduΔ‡i da je Euribor i dalje u minusu, a referentna kamatna stopa NBS na istorijskom minimumu, miΕ‘ljenja je da je prostor za to veoma ograničen.

„Kada govorimo o naΕ‘em trΕΎiΕ‘tu, dominantno vezanom za evro, moΕΎemo reΔ‡i da ta kamata moΕΎe samo simbolično iΔ‡i na niΕΎe. Kada govorimo o čisto dinarskim kreditima, vidimo da je NBS za dva meseca dva puta korigovala referentnu kamatnu stopu sa tri na 2,75, a potom na sadaΕ‘njih 2,5 odsto, tako da u tom kontekstu moΕΎemo očekivati blago smanjenje kamata na dinarske kredite. Ali, kada govorimo generalno o kreditima, prostor za smanjenje kredita je veoma ograničen, kamatne marΕΎe su svedene na minimum, tako da teΕ‘ko moΕΎemo očekivati da Δ‡e doΔ‡i do značajnijeg pada kamatnih stopa“, zaključio je Medan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoΕ‘alji komentar