U trendu

Novi šalteri na niškom aerodromu, uskoro iz Niša za Cirih

Na aerodromu „Konstantin Veliki“ u Nišu danas su pušteni u rad novi šalteri za registraciju putnika i prtljaga, a direktor Vladica Đurđanović je najavio da će 2. aprila biti otvorena i deseta linija sa tog aerodroma – za Cirih.

Đurđanović je rekao novinarima da je u januaru sa tog aerodroma letelo 21.200 putnika i ove godine imati najmanje 300.000 putnika.

„Izuzetno sam zadovoljan kako sada izgledaju ček in šalteri i kako je ovaj posao urađen. Najvažije je da ova četiri ček in šaltera omogućuju da možmeo da obradimo dva aviona istovremeno i da se putnik se ne zadržava duže“, rekao je Đurđanović novinarima.

On je istakao da je povećan komfor putnika, koji su na prvom mestu za poslovanje aerodroma.

Đurđanović je naveo da do pre dve godine niški aerodrom nije imao nijednu liniju, dok sada ima devet linija.

„Imaćemo i desetu liniju, od 2. aprila imaćemo let za Cirih u Švajcarskoj koji pokreće nacionalna aviokompanija Svis. Takođe, od 22. juna Germanija kreće isto sa dva leta do Ciriha, tako da ćemo do tog grada imati četiri leta“, rekao je on.

Direktor je izrazio zadovoljstvo sadašnjim destinacijama i linijama navodeći da se njihov broj može i povećati, ali da se mora povećati prostor za prijem putnika.

„Što se tiče sanacije krova zgrade, bilo je loše vreme sa temperaturama ispod minus 15 i nadzorni organ u tom periodu nije dozvoljavao radove. Nadam se da će u narednih oko 60 dana biti završeni radovi“, kazao je Đurđanović.

On je rekao da se model koji je primenjen za razvoj niškog aerodroma razmatra kod svih aerodorma u okruženju.

„Ogroman novac se davao za aerodrome, ali i subvencije. Nije se ništa naplaćivalo od aviokompanija već su davane subvencije da bi letele,ali mi smo sada prevazišli“, rekao je direktor.

Đurđanović je naglasio da taj aerodrom sada ima komercijalne ugovore sa aviokompanijama.

„Više nema subvencija već nam one plaćaju tri evra, što naravno nije dovoljno, ali su benefiti od aerodroma ogromni za razvoj privrede“, rekao je on.

Kako kaže, sve kompanije koje dlaze u Niš prvo pitaju da li ima aerodrom.

„Menadžment aerodroma je pokazao da ume da radi i da ima putnike i robe. Organizovali smo prevoz iz cele Srbije do aerodroma, što nijedan aerodrom u okruženju nije uradio. svaki putnik može prevozom da dođe do niškog aerodorma, na primer, iz Beograda može da doputuje za 10 evra luksuznim mini busem“, rekao je Đurđanović.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je rekao da je veoma zadovoljan razvojem i modernizacijom niškog aerodroma.

„To je dobro za građane i putnike koji koriste usluge aerodroma. Ovo je sada ponos našeg grada“, nagalsio je Bulatović.

On je istakao da aerodrom ispunjava sve neohodne uslove i da će se upoznati i sa radovima na rekonstrukciji terminalne zgrade.

Bulatović je rekao da niški aerodrom učestvuje u tome sa 28 miliona dinara i da daje doprinos razvoja aerodroma.

„Očekujemo da već od sledeće godine budžet bude rasterećen za nekih 80 miliona dinara, pošto se stvaraju prihodi i što će ove godine više od 300.000 putnuika leteti sa aerodorma“, naglasio je Bulatović.

On je dodao da će se sa Kontrolom letenja SMATSA graditi novi toranj i realizovati projekat za prilazna svetla kako bi i u najtežim uslovima mogli avioni da sleću na niški aerodrom i kako bi 24 sata bio u funkciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar