U trendu

Novi udar na novčanike – sad skočila i piletina

U poslednje dve nedelje cena piletine porasla je između pet i 25 odsto, prenosi RTS.

Poskupljenje je posledica manje ponude utovljenih pilića, tvrde proizvođači. Dok neki trgovci kažu da im je promet isti, drugi priznaju da je posle poskupljenja prodaja pala za oko 10 odsto.

U poslednjih petnaestak dana cena žive vage piletine skočila je od 30 do 40 odsto, pa sada košta između 145 i 155 dinara po kilogramu. Nekako zaklonjeni iza priče o poskupljenju svinjskog mesa, i živinari su podigli cene. Tako sada celo pile u radnjama košta od 270 do 320 dinara po kilogramu.

Na pitanje kako se osećaju zbog povećanja cene piletine i kako se to odražava na potrošnju u domaćinstvu, potrošači ističu da se osećaju grozno jer plata ostaje ista, a cene rastu i da piletinu na meniju imaju jednom nedeljno.

Dok neki trgovci koji neće pred kameru kažu da im je promet pao oko 10 odsto, drugi tvrde suprotno.

Pileće meso u maloprodaji poskupelo je isključivo zbog manje ponude utovljenih pilića, tvrde u Zajednici živinara Srbije.

U prethodne dve godine ugasili su se najveći proizvođači, a kapaciteti su smanjeni. Proizvođači tvrde da je poslednjih meseci cena žive vage bila 80 dinara po kilogramu, plus PDV, što je gotovo 50 dinara ispod proizvođačke cene. Neki su prepolovili proizvodnju.

Prema nekim procenama, prodaja piletine na sivom tržištu učestvuje sa 45 odsto u ukupnoj prodaji piletine u zemlji. To brine uređene prodajne sisteme jer sumnjiv kvalitet i zdravstvena ispravnost predstavljaju rizik za sve više takvih kupaca.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar