Novi ugovori za finansiranje srpskih preduzeća

Dva nova ugovora o garanciji u okviru evropskog COSME programa za konkurentnost malih i srednjih preduzeća biće potpisana sutra u Vladi Srbije, najavilo je Ministarstvo privrede.

Ugovor će potpisati izvršni direktor Evropskog investicionog fonda Pjer Luidji Djilbert (Pier Luigi Gilibert), predsednica Izvršnog odbora Bankea intesa Draginja Djurić i predsednica Izvršnog odbora Unikredit bank Srbija ad Čila Ihas (Csilla Ihász).

Potpisivanju će prisustvovati ministar privrede Goran Knežević, evropska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elžbijeta Bjenkovska (Elżbieta Bieńkowska) koja je na poziv ministra privrede u poseti Srbiji, kao i predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Aktivnosti u okviru COSME programa u Srbiji unapredjuju pristup finansiranju za mala i srednja preduzeća kroz instrument kreditnih garancija i instrumente kapitala za ulaganje u rast i razvoj preduzeća, koji omogućava plasman kredita privrednicima po povoljnijim uslovima, a sprovodi se preko komercijalnih banaka u Srbiji.

Sporazum Evropske unije i Srbije kojim je obezbedjeno učešće Srbije u Programu za konkurentnost malih i srednjih preduzeća COSME, potpisan je u Briselu 10. novembra 2015. godine.

Time je uspostavljena mogućnost finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti privrede kroz podršku malim i srednjim preduzećima u Srbiji u fazama osnivanja, rasta i razvoja.

Potpisivanjem sporazuma Srbija je postala sedma zemlja izvan Evropske unije, koja može da koristi sredstva iz COSME programa, pored Crne Gore, Makedonije, Albanije, Moldavije, Jermenije i Turske.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike