Novih 10.000 radnih mesta u autoindustriji

Foto: Beta

Na Beogradskom sajmu danas je ministar privrede Željko Sertić otvorio Sajam automobila „DDOR BG Car Show“ i Medjunarodni sajam motocikala „Motopassion“ na kojima se predstavlja više od 300 izlagača iz 20 zemalja.

Sertić je rekao da je na osnovu potpisanih ugovora obezbedjeno da u naredne dve godine bude otvoreno 10.000 novih radnih mesta u autoindustriji.

On je istakao da će Vlada Srbije nastaviti da podržava otvaranje novih radnih mesta u toj industriji jer se tu „sreću nove tehnologije i sve što je produktivno“.

Po njegovim rečima, prošle godine je prvi put od 2008. zabeležen rast prodaje novih automobila, precizirajući da je prodato više do 20.000 vozila, što govori o oporavku tržišta autoindustrije u Srbiji, ali i celom svetu.

„To pokazuje da sve reforme koje sprovodi vlada daju rezultate, jer se ljudi odlučuju da udju u nove investicije“, rekao je Sertić.

Podsetio da je Fijat iz fabrike u Kragujevcu prošle godine izvezao automobile u vrednosti 1,2 milijarde evra, a da je izvoz kompanije Tigar tajers bio 300 miliona evra, što govori o potencijalima autoindustrije.

Na sajmovima automobila i motocikala, koji traju do 23. marta, distributeri predstavljaju 40 novih modela automobila i 35 novih modela motocikala.

Izloženi su novi modeli vozila „reno megan“, „reno talisman“, „ford mustang“, „opel astra“, „audi Q7“ i „A4“, „BMW X1“, „mazda MX-5“, „fijat tipo“, „KIA sportidž“, nova „tojota prius“, „tojota mirai“.

Premijerno je predstavljen i novi „bentli“.

Posebna atrakcija sajma je automobil „sirma“ (Syrma) – koncept  sportskog automobila budućnosti na hibridni pogon koji je napravljenom u Evropskom institutu za dizajn u Torinu i u jednom primerku.

Sajmovi su otvoreni svakog dana od 10 do 20 časova. Pojedinačna ulaznica košta 300 dinara, grupna 200, grupna za djake i studente 150, a parking se plaća 100 dinara po započetom satu. 

Sajamski poklon posetiocima je „Porodični dan“ 22. marta, kada će porodična poseta koštati za celu porodicu 500 dinara.

(Beta)

Ostavite komentar

Ostavite komentar