U trendu

Novinari FT-a besni zbog plate direktora, traže da vrati deo

LONDON – Grupu novinara Fajnenšel Tajmsa naljutila je visina plate glavnog izvršnog direktora DŽona Ridinga, koji je 2017. godine zaradio 2,6 miliona funti (3,4 miliona dolara), pa su ga javno pozvali da vrati deo novca, izveštava agencija Rojters pozivajući se na imejl u koji je imala uvid.

Stiv Bird iz Fajnenšel Tajmsa, koji zastupa novinare tog lista u Nacionalnom sindikatu novinara, poslao je mejl urednicima FT-a i novinarima širom sveta, navodeći da je Ridingova plata „apsurdno visoka“ i da bi deo trebalo da vrati kako bi pomogao onima čija su primanja niža.

Finansijski izveštaj FT-a, podnet 27. jula, pokazuje da je najplaćeniji direktor lista, Riding, zaradio 2,55 miliona funti u 2017. godini. U izveštaju je ponovo prikazan i iznos njegove zarade u 2016. godini „težak“ 2,04 miliona funti, dodaje britanska agencija.

„Mi smatramo da DŽon Riding treba da vrati svoje apsurdno velike povišice plate od 2016. godine i da ta sredstva upotrebi za nagrađivanje svih zaposlenih, posebno onih sa nižim platama, kao i za pomoć u premošćavanju rodne nejednakosti kod plata“, napisao je Bird u imejlu datiranom 1. avgusta.

Riding nije odgovorilo na zahtev za komentarom, dok je portparolka FT-a kratko rekla: „Ne komentarišemo individualne plate“, navodi Rojters.

Dalje dodaje da je Bird potvrdio da je sindikalni odbor FT-a poslao ovaj mejl svim novinarima, koji su izrazili ogorčenje zbog visine Ridingove plate.

U mejlu, koji je potpisalo više od 20 novinara FT-a, Bird je naveo da „odluka kompanije da plati glavnog izvršnog direktora 100 puta više od novinara pripravnika ismeva svako poimanje pravičnosti i narušava korporativni integritet“.

Japanska medijska grupa Nikei kupila je Fajnenšel Tajms od britanskog Pirsona za 1,3 milijarde dolara 2015. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar