U trendu

Novosti: Lasta menjala viškove novim radnicima

Državna revizorska institucije (DRI) utvrdila je niz nepravilnosti u poslovanju saobraćajnog preduzeća Lasta, pišu danas Večernje novosti.

U izveštaju DRI se navodi da je preduzeće tokom 2015. godine uz otpremnine napustilo 640 ljudi za koje je konstatovano da su „višak“, a na njihova radna mesta je posle manje od tri meseca primljeno 310 novih radnika, navodi taj list.

Jedna od tih nepravilnosti, kako navode, je i da zaposleni na istim pozicijama imaju drastično različite plate, sa koeficijentima od 2,0 do 3,98, što znači da automehaničari rangirani za isti posao imaju 26 različitih zarada.

„Preduzeće je kao jedini kriterijum koristilo princip dobrovoljnosti i na ime otpremnina isplatilo iznos od 386,6 miliona dinara“, objašnjavaju revizori.

Navode i da su zaposlili ljude bez pribavljene saglasnosti Vlade Srbije, što nije u skladu sa zakonom o budžetskom sistemu i s Uredbom o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno angažovanje korisnika javnih sredstava.

DRI je stavio kao zamerku i to što su se u restoranu preduzeća besplatno posluživali direktor, rukovodioci sektora i predsednici dva sindikata, a da se ne zna po kojim kriterijumima su se gostili.

Novi direktor Laste Veljko Vukobratović rekao je za Novosti da će to preduzeće postupiti po svim preporukama koje stoje u izveštaju državnih revizora.

„Služba unutrašnje kontrole Laste je dobila nalog da proveri sve nepravilnosti navedene u izveštaju DRI i po tom nalogu se postupa“, ističe Vukobratović.

Dnevni list Blic navodi da je 114 vozača Laste osumnjičeno da je proneverilo novac koji su dobili za troškove putovanja u Nemačku, čime je preduzeće oštećeno za 140.000 evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.