U trendu

Srbiju brišu sa spiska rizičnih država?

VASINGTON – Srbij bi uskoro mogla da bude skinuta sa spiska visokorizičnih država kada je reč o pranju novca i sigurnosti poslovanja, a na koju je uvršćena u februaru ove godine, saznaju Novosti.

O tome su na sastanku u Vašingtonu razgovarali premijerka Ana Brnabić i amecički ministar finansija Stiven Mnučin, a povodom poslednjeg izveštaja Međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca (FATF), u kojim je Srbija svrstana u države koje su stavljene pod pojačana nadzor.

Inače, kada FATF neku zemlju stavi pod monitoring, to može da izazove teškoće u plaćanju ka i iz inostranstva, odnosno da oteža poslovanje kompanijama. Srpske vlasti su, navode Novosti, još prilikom objavljivanja izveštaja tog tela poručile da su ispunile njihove ranije preporuke i da je usvojeno šest sistemskih zakona protiv pranja novca i terorizma.

Svi su ti argumenti izneti na sastanku Brnabićeve s Mnučinom, a naglašeno je i da su tomovi srpske prenijerke i američkog ministra već počeli zajedno da rade na tom pitanju.

Brnabićeva je naglasila da je Srbija ispunila sve uslove da bude skinuta s liste, a Mnučin poručio da su SAD zadovoljne merama koje je Srbija primenila do sada.

U tom bi smislu, ocenjuju Novosti, skidanje s liste moglo biti prvi „opipljiv“ rezultat posete premijerke SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.