U trendu

Novosti: Troje se zanima za MSK

BEOGRAD – Tehničku dokumentaciju za Metanolsko-sirćetni kompleks otkupile su tri kompanije a da li će podneti i konkretnu ponudu znaće se do 10. avgusta, pišu Novosti od subote.

Tada naime ističe rok da zainteresovani investitori odluče hoće li ući u trku za 99,9 odsto ove kompanije. Početna cena je 20,4 miliona evra. Ukoliko prodaja ne uspe ni iz drugog puta, MSK će ući u treći krug i to do kraja septembra. Ovo se vidi iz Memoranduma sa Međunarodnim monetarnim fondom, piše list.

Trenutno su 104 preduzeća neprodata. U toku je javni poziv za šest firmi a u pripremi je objava oglasa za devet preduzeća. Ministarstvo privrede najavljuje da će objaviti javne pozive za privatizaciju i svih ostalih preduzeća iz privatizacionog portfelja, ukoliko se za to steknu uslovi. Prvi na spisku je PKB, koji će se oglasiti već u avgustu, pišu Novosti.

„Zaključkom Vlade određeno je da će se postupak privatizacije PKB korporacije i zavisnih društava, Veterinarska stanica PKB, Eko-lab, PKB Agroekonomik, sprovesti metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem zajedno i u istom postupku, kažu u Ministarstvu privrede.

Modelom prodaje imovine, i to dela poljoprivrednog zemljista i dela zemljišta namenjenog za poljoprivrednu proizvodnju, građevinskih objekata PKB korporacije koji se koriste u poslovne svrhe, opreme,zaliha rezernih delova, stada i udela PKB korporacije u zavisnim društvima .

I modelom prodaje kapitala u vlasništvu Republike Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko lab i PKB Agroekonomik.

Javni tender za strateskog partnera za rudnik bakrta RTB Bor raspisan je ovog meseca a prijave se dostavljaju do 20. avgusta. Vlada se MMF-u obavezala i da će do kraja septembra pokrenuti tender za privatizaciju Petrohemije.

Do aprila ove godine je više od 300 kompanija otišlo u stečaj, a više od 50 je privatizovano od kraja 2014. Oko 33.500 zaposlenih iz oko 320 preduzeća je dobilo otpremnine. Treba rešiti 114 preduzeća sa gotovo 45.000 zaposlenih, piše list.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.