U trendu

NSZ: Najniža stopa nezaposlenosti, cilj je jednocifren broj

BEOGRAD – Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović rekao je da je u Srbiji postignuta dosad najniža stopa nezaposlenosti i da je za godinu dana otvoreno 47.000 novih radnih mesta.

Prema statistici, stopa nezaposlenosti u Srbiji nastavila je pad i sa 14, 8 odsto na početku godine pala je na 11,3 odsto na kraju trećeg tromesečja.

Martinović je za RTS istakao da je cilj jednocifreni broj.

Kako je naveo, na rast zaposlenosti uticalo je povećanje privrednih aktivnosti, broj stranih investitora koji dolaze u Srbiju, kao i bolji uslovi za poslovanje i za domaće i za strane investitore.

„Mi očekujemo da se približimo evropskom proseku kada je u pitanju stopa nezaposlenosti i da budemo na jednocifrenom broju. Bitno je da se ne vraćamo u prošlost kada je stopa nezaposlenosti bila veća od 20 odsto i zaista se približavamo cilju – a to je jednocifren broj“, rekao je Martinović.

Statistike pokazuju da se u ovoj godini najviše zapošljavalo u prerađivačkoj industriji – sektor usluga, trgovine, ugostiteljstva i turizma.

Kada se govori o traženim zanimanjima na tržištu rada, najviše dominira inženjerstvo u oblastima informaciono-komunikacionih tehnologija, građevine i mašinstva.

„Traženi zanati na tržištu rada su zavarivači, bravari, kuvari, pekari, a u poslednje vreme se sve više traže i vozači“, rekao je direktor NSZ.

Migracije u našoj zemlji su i dalje prisutne i demografska slika je negativna, rekao je Martinović i dodao da su broj radnih mesta i bolji uslovi zapošljavanja stvorili bolju sliku na tržištu rada.

Prema evidenciji NSZ više od 6.000 osoba sa invaliditetom se zaposlilo u ovoj godini.

„Više od 9.000 osoba je uključeno u mere aktivne politike zapošljavanja“, rekao je Martinović te podsetio na akciju Ministarstva za rad pod sloganom „Jednaki“, zahvaljujući kojoj se skreće pažnja na položaj osoba sa invaliditetom kako bi im se omogućio ravnopravan i jednak tretman.

Ministarstvo je za ovu godinu dalo oko 700 miliona dinara za poboljšanje položaja osoba sa invaliditetom, dodao je Martinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.