U trendu

NUPS poziva gradjane koje su banke prevarile da dodju na protest sutra u podne

Novo Udruženja Penzionera Srbije (NUPS) izrazilo je nezadovoljstvo jer su, kako navodi, banke prevarile oko 100.000 gradjana Srbije, te je pozvalo sve prevarene gradjane kojima je naneta šteta, da sutra dodju na protest ispred Vrhovnog Kasacionog suda i Apelacionog suda u Beogradu.

Udruženje u saopštenju navodi da su skoro sve, osim šest banaka, „davanjem kredita koji to nisu, već perfidna bankarska klopka za mlade porodice i penzionere koji su im nudjeni od strane banaka i države kao najbolji, izuzetno povoljni i šansa da se za porodice obezbedi krov nad glavom, a dovođenjem u bitnu zabludu da je to tako su dovedeni u situaciju da ih sada izbacuju iz stanova te im se san o lepom životu u sopstvenom domu svodi na košmar u kome se ne zna da li će za sve biti mesta ispod mostova i dovoljno rashodovanih šatorskih krila za promaja kuće na otvorenom prostoru“.

Dodali su da se iza kredita u švajcarskim francima krije „perfidna prevara koja je teža od zelenašenja“ i zbog koje su, uvodjenjem nezakonitog „finansijskog instrumenta“, za skoro 37.000 porodica „nastupili dani i godine košmara i beznadja“.

„Država se hvali stabilnošću domaće valute, a rate u ovim dugoročnim kreditima i glavnica rapidno rastu, te se za kupljeni stan bankama vraćaju sredstva za najmanje pet – šest stanova, te recimo kredit od 5,7 miliona dinara, u kome je otplaćeno 6,5, ima sada glavnicu od 18 miliona dinara, ili rata početna od 47.000 sada iznosi 95.000 dinara, u uslovima skoro nulte inflacije“, navodi se u saopštenju.

Istakli su da se u drugim državama i u matičnim državama „banaka zelenaša“, takvi ugovori čine ništavim, banke obavezuju na deindeksaciju kredita i ukidanje „finansijskog instrumenta“ kao bankarske kreditoklopke, Srbija ćuti i mirno posmatra kako joj mlade porodice, a i oni stariji, ostaju bez krova nad glavom i na ulici.

„Niti ih brinu suicidi i nemušta reagovanja sudova, naprotiv, glasno najavljuje finansijsku podršku radjanju dece i povećanju nataliteta, iz naslova reketiranja penzionera, verovatno kao novih žrtava banaka za koje se u većini slučajeva i ne zna ko su im vlasnici“, navedeno je u saopštenju.

NUPS podržava protestu koji je najavio CHF Srbija – Centar za zaštitu korisnika bankarskih usluga za petak u podne  Nemanjine 9, Vrhovnog Kasacionog suda i Apelacionog suda u Beogradu i poziva sve gradjane koji su na bilo koji način prevareni ili oštećeni i sve druge da dodju na protest.

NUPS poziva i državu da u najkraćem mogućem roku reši ovaj problem i zaštiti svoje gradjane od daljih prevara, obezbedi pravnu sigurnost svih gradjana i na taj način spreči da na desetine hiljada tužbi završi na Medjunarodnom sudu u Strazburu na kome će Srbija izgubiti spor jer nije obezbedila funkcionisanje pravne države u punom kapacitetu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.