U trendu

O poskupljenju struje posle izbora

Šef misije Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) DŽejms Ruf izjavio je danas da kasni sprovodjenje dogovorenog programa restrukturiranja Elektroprivrede Srbije (EPS) i da tokom posete misije MMF-a nije razgovarano o poskupljenju struje.

Ruf je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će se o ceni struje u Srbiji razgovarati tokom naredne posete misije MMF-a koja će uslediti posle parlamentarnih izbora u Srbiji.

Misija MMF-a danas je završila posetu Srbiji povodom četvrte revizije trogodišnjeg tekućeg aranžmana iz predostrožnosti.

Ruf je istakao da nisu promenjeni rokovi u programu restrukturiranja EPS-a koji se odnose na uskladjivanje cene struje, prelazak tog Javnog preduzeća u akcionarsko društvo i otpuštanje najmanje 1.000 radnika i da očekuje da će to biti realizovano u ovoj godini.

Po programu MMF-a sa Srbijom, novo poskupljenje cene struje u Srbiji trebalo bi da bude u maju ove godine, da do kraja juna EPS postane akcionarsko društvo, kao i da do kraja ove godine bude otpušten deo viška zaposlenih.

Ruf je potsetio da je poskupljenje struje prošle godine bilo planirano za april, ali da je struja poskupela u avgustu tako da očekuje da bi ti rokovi mogli da budu primenjeni i u ovoj godini.

On je istakao i da je EPS imao obavezu da do kraja 2015. utvrdi novi kolektivni ugovor kojim bi se precizirale otpremnine za zaposlene koji će biti višak u tom preduzeću, ali da se to još nije dogodilo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar